U Švajcarskoj je bauk – prekid rada

Dodajte komentar

Preduzeća u Švajcarskoj ne brinu previše o sajber kriminalu ili nestanku električne energije, ali strahuju zbog prekida rada, katastrofa i propasti eurozone.

Ovo su rezultati upravo objavljene studije “Barometar rizika”, koju je sprovela njemačka osiguravajuća kompanija Alijanc (Allijanz).

Istraživanje je vođeno krajem prošle godine, a obuhvatilo je blizu 500 stručnjaka u 28 zemalja, i otkrilo je glavna strahovanja preduzeća širom sveta, prenio je švajcarski list 24 sata.

Mogućnost zatvaranja firmi i niska proizvodnja glavne su brige ispitanika. Blizu 46 odsto njih, na svetskom nivou, ističe ovaj rizik, a čak 57 odsto u Švajcarskoj. Jer, ako su neki ključni dobavljači onemogućeni da proizvode, kao što je to bio Tajland nakon cunamija, čitavi sektori zbog toga mogu ispaštati, ističe Alijanc.

Prirodne katastrofe su na drugoj poziciji strahova u Švajcarskoj, kao i u svetu. Bojazan zbog eventualne propasti zone eura je na trećem mestu u Švajcarskoj, a na devetom u svijetu. Zatim slijedi rizik od narušavanja ugleda brenda. Budući da švajcarske firme uživaju odličan imidž u svijetu, ne iznenađuje visoka pozicija ovog rizika, dok je na svjetskom nivou, on tek na 10. mestu.

Švajcarske kompanije takođe strahuju i od požara i poplava, negativnih fluktuacija na tržištu, naročito u pogledu kretanja kursa, pada kvaliteta i konkurentnosti.

Tek na devetom mestu u Švajcarskoj su informatički incidenti koji potiču od sajber kriminala, a tek svaka sedma firma u ovoj zemlji zaista je svjesna ovog rizika, ističe Alijanc. Ista konstatacija važi i za rizike od nestanka električne energije, čije posljedice sada, u eri informatike, mogu biti mnogo ozbiljnije nego što je to bio slučaj prije 10 godina, prenosi b92.net.

Drugo iznenađenje ove studije bilo je u tome što, uprkos ekonomskoj krizi, švajcarske kompanije ne strahuju od tržišne stagnacije ili recesije, šta više, ovo su rizici koji su ocijenjeni kao najslabiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *