Lazović: Pokretanje stečaja u KAP-u samo pitanje vremena

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazovićrekao je, gostujući na Televiziji Crne Gore, da je samo pitanje vremena kad će neko od povjerilaca pokrenuti proceduru stečaja u Kombinatu aluminijuma (KAP).

– Više nemamo prostora za bilo kakva iščekivanja. U ovom momentu KAP ima oko 600 sporova i samo je pitanje vremana kad će neko od tih povjerilaca i mimo naše volje pokrenuti proceduru stečaja. Nažlaost svaka priča o potencijalnim novim partnerima je opterećena ovom situacijom u KAP – u i nečim što su zahtjevi koje mi ne možemo lako prihvatiti – rekao je Lazović gostujući u emisiji „U centar“ na RTCG autora Andrije Nikolića.

On je istakao da Vlada ozbiljno razmatra o ukidanju ugovora sa CEAK-om i da ukoliko ta opcije ne uspije sijedi uvođenje stečaja u narednim sedmicama.

– KAP troši električnu energiju, pravi određene dugove i mi tome moramo stati na kraj. Rješenja će biti i ne govorimo više o godinama i mjesecima nego o nedeljama. Na nivou Vldainih timova ozbiljno razmatramo ovih dana da idemo u pravcu raskidanja  ugovora sa Centralno evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAK) na fonu skupštinskih zaključaka i traženje nekih rješenja u pravcu optimizacije. Ukoliko to ne možemo uraditi jedina opcija koja nam preostaje je stečaj, ali ne stečaj u gašenju proizvodnje već ćemo pokušati da u stečaju održimo proizvodnju i vodimo računa i o uposlenosti radnika i o socijalnom programu – rekao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade je naglasio da je prvi uslov koji svaki potencijalni partner postavlja cijena električne energije dok je drugi onaj koji se tiče dugovanja i da je to glavni problem kada su u pitanju potencijalni investitori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *