EU, ECB i MMF odbacili plan Slovenije za spas banaka

Dodajte komentar

Predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sumnjaju u efektivnost slovenačke “loše” banke, navodi se u preliminarnom mišljenju o zakonskom okviru za upravljanje kreditima sa statusom nenaplativih potraživanja.

Strane institucije brinu jesu li četiri milijarde eura državnih garancija, plus milijardu eura za dokapitalizaciju banaka dovoljni, i žele znati kako je vlada došla do tih brojki, s obzirom da još nije sprovela stres testove u bankama, navodi slovenački Dnevnik koji je imao uvid u dokument.

EU, ECB i MMF očekuju preciznije definisanje uloge kompanije za upravljanje bankarskim sredstvima, takozvane loše banke, njenih ovlašćenja i detalja finansiranja do kraja januara, prenosi slovenačka agencija STA.

Oni takođe predlažu da centralna banka, za koju vjeruju da ne učestvuje dovoljno u procesu spasa banaka, sprovede stres testove u roku od tri mjeseca, da bi se odredila adekvatnost kapitala u bankama.

 

Dokument, prema pisanju Dnevnika, sadrži očekivanja EU, ECB i MMF-a u vezi sa preciziranjem kriterijuma za transfer sredstava, metodologijom procjene problematičnih kredita i strategijom za upravljanje zajmovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *