Vlada se sjetila da zaprijeti strateškim partnerima

Dodajte komentar

Ako je suditi po informaciji koju je Vlada usvojila minule sedmice, kabinet premijera Mila Đukanovića ima plan da stavi tačku na mrtve investicione projekte u turizmu. Vlada je odredila rokove do kada investitori moraju okončati projekte, ili će ugovori biti raskinuti. Vlada se novim tonom obraća kompanijama koje je nekada gromko najavljivala kao partnere i vjesnike luksuza u oronulim hotelima na primorju i planini.

U četvrtak je usvojena Informacija koju je sačinio Sekretarijat za razvojne projekte, u koju su “Vijesti“ imale uvid. “Na meti” su se našli hoteli na Žabljaku, Budvi, Ulcinju, Herceg Novom, Perastu…

Jezera i Planinka pod lupom

Vlada će tražiti raskid ugovora i odštetu o kupoprodaji hotela, ako investitor hotela Planinka i Jezera na Žabljaku u najkraćem roku nešto ne preduzme. Biće potpisan aneks ugovora sa konzorcijumom HTP primorje i HLT fondom koji je 2005. kupio hotel Planinku. Dopuna ugovora se sprema i kompaniji HM Durmitor, vlasniku hotela Jezera.

Po aneksu, investitori će do 31. marta morati da apliciraju kod ministarstva za izdavanje građevinske dozvole. Precizirano je da investitori do 30. aprila počnu sa glavnim građevinskim radovima. Po planu na kome insistira Đukanovićev kabinet, hoteli bi trebalo da prime goste do kraja novembra 2015. Ako se ugovorena dinamika ne bude poštovala, ugovor se raskida.

Vladini stratezi u Informaciji, očekuju da hotel Žabljak, koji je takođe u vlasništvu firme HM Durmitor, proradi do 31. maja.

As, ili Skadar na Bojani

Kada je riječ o hotelu As u Perazića dolu, Vlada se poziva na “razumni rok“. Ako se rekonstrukcija ne završi “u razumnom roku“, jedno od planiranih rješenja je raskid ugovora sa kompanijom Njega tours.

Radni tim Vlade će do kraja februara razgovarti sa predstavnicima ruske kompanije, pa onda dostaviti model dalje saradnje. Moskovska se kompanija još ugovorom iz 2002. godine obavezala da će u obnovu hotela uložiti 22 miliona njemačkih maraka.

Građevinska dozvola izdata je 2006, a kako ističu u Vladi, investitor je navodno do sada uložio nevjerovatnih 50 miliona eura u hotel koji nije obnovljen. Prema dinamici investitora, kako ističu u Vladi, završetak svih radova je planiran za maj 2015. U Vladi imaju razumijevanje, pa navode da „treba uraditi detaljnu analizu svih mogućih modela i mehanizama koji mogu dovesti do prevazilaženja trenutne situacije“.

Ulcinj bez planova

Vlada krivi ulcinjsku lokalnu vlast što kasni sa urbanističkim planovima i tako ometa investitore da ispune obaveze obnove i grade hotele.

Kompanija Rokšped koja je davne 2006. od HTP Ulcinjska rivijera kupila hotel Galeb nije imala propusta, smatraju u Vladi, i određuju rok da hotel bude otvoren do aprila 2016. Krajem prošle godine usvojen je lokalni DUP, pa će Vlada aneksom ugovora od Rokšpeda tražiti da apliciraju za građevinsku dozvolu do 15. septembra. Građevinski radovi u tom hotelu moraju početi najkasnije do 1. oktobra, poručuju iz Vlade.

Slučaj hotela Lido i bungalova Vladi je sporan jer nema urbanističke dokumentacije i što je nemoguće uknjižiti vlasnika, firmu Capital estate koja se obavezala da uloži 35 miliona. Sredinom prošle godine investitor je zaključio aneks ugovora čija je ralizacija , kako navode u Vladi, u toku.

Za hotel Mediteran koga je prije osam godina kupila kompanija Bećović managment, u Vladi ne očekuju da će biti kašnjenja, nakon što bude usvojena planska dokumentacija.

Kontrolor za Imobiliju

Vlada će na sto staviti i aneks ugovora pred HTP primorje i HLT fond, koji su 2006. kupili većinski paket akcija u centru za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju Igalo, uz jasne rokove.

Mada radovi svih ovih godina nijesu počeli, kako konstatuju u Vladi, to je zbog dugotrajnih sudskih procesa oko upravljačkih prava u kompaniji. U Vladinoj Informaciji piše da „unutrašnji sporovi članica konzorcijuma ne mogu biti razlog prolongiranja rokova za realizaciju investicionih obaveza“.

Vladin rok investitoru da zatraži građevinsku dozvolu biće 1. septembar, do oktobra treba da počnu građevinski radovi, a hotel bi trebalo da bude u funkciji do 30. aprila 2016. godine.

Aneksom je predviđen mehanizam automatskog raskida ugovora u slučaju nepoštovanja, a biće tražena i bankarska garancija investicionog programa.

Vlada je dala rok budvanskoj kompniji Imobilija, vlasniku Jadran AD Perasta, da u naredne tri godine realizuje investiconi plan koji se čeka od 2007. godine, a Vlada će imenovati kontrolora za praćenje ovog projekta.

Raskid ugovora za Rose

Vlada će krenuti u raskid ugovora o zakupu zemljišta na lokalitetu Rose, ukoliko konzorcijum Equest capital Limited Jersey i Northstar DOO Podgorica do 31. maja ne dostave garancije i ugovor sa operaterom koji će upravljati budućim hotelom i vilom.

Ugovorom o dugoročnom zakupu 522.581 kvadrata na period od 90 godina konzorcijum je preuzeo obavezu izgradnje jednog hotela i vila sa pratećim sadržajima. Usvajanjem Državne studije lokalcije Dobreč Rose stekli su se svi uslovi sa realizaciju projekta. Investitor se obavezao i da obezbijedi uplatu avansnog iznosa zakupnine za period od 8 i po godina. Morsko dobro se obavezalo da u najkraćem roku zaključi predugovor sa konzorcijumom i tako mu dopusti korišćenje akvatorijuma.

Vlada je kategorična i kada je u pitanju zakup 25 hiljada kvadrata na poluostrvu Rastislava. Investitor, kompnija Star of Montenegro , koje su osnovali JP Morsko dobro sa pet odsto kapitala i kompnija Montenegro 2000 Consulting and Development, moraju najkasnije do 31. marta ove godine da apliciraju za dobijanje građevinske dozvole, za gradnju luksuznog hotelskog kompleksa. Izvršna vlast traži da gradnja počne najkasnije do 1. oktobra. Potpuno otvaranje hotela mora biti najksnije do 30. aprila 2016., a svako nepoštovanje ugovorenih obeveza, značiće automatsko raskidanje ugovora.

 

 

Prodaju MOC i Horizon da grade hotele u Novom

Vlada ne vjeruje da će firma Vektra Montenegro ispuniti svoje obaveze u Herceg Novom, odnosno izgraditi hotele Tamaris i Igalo, a obnoviti hotel Plaža.

Imajući u vidu da izuzev rušenja Tamarisa, nijesu izvođeni značajniji radovi, te da nije realno da Vektra Montenegro ispuni investicione obaveze, kao jedno od rješenja problema u Vladi vide prodaju njihovog kompleksa MOC u Bečićima i imovine kompanije Horizon Logistic.

Vlada je spremna da započne komunikaciju sa NLB Montenegro bankom, kao najvećim povjeriocem Vektre Montenegro, koja je na ime kredita uzela pod hipoteku imovinu firme biznismena Dragana Brkovića. „NLB banka, zbog pada vrijednosti nepokretnosti koje su evidentirane kao obezbjeđenje za odobrene kreditne aranžmane, evidentno u ovom trenutku ne može naplatiti svoja ukupna potraživanja prema Vektri Montenegro.

Realno je sagledati mogućnost realizacije modela, uz prethodnu saglasnost Vlade, na osnovu kojeg bi banka oslobodila hipoteke .. hotel MOC u Bečićima i imovinu Horizon Logistic, a svoju zalogu preusmjeriti na objekte kompanije Vektra Montenegro“, navodi se u informaciji resornog vladinog Sekretarijata. Nakon oslobađanja hipoteke pristupilo bi se prodaji MOC-a i imovine Horizon logistica.

Novac koji bi bio uplaćivan na poseban račun bio utrošen za gradnju hotela u Herceg Novom. Prema procjeni Vlade od prodaje MOC-a i Horizona moglo bi se inkasirati između 26 i 30 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *