Smanjiti nezaposlenost Španaca

Dodajte komentar

Španija mora da olakša pristup kreditima i da ojača mjere pomoći za one koji traže posao kako bi oživjela rast i smanjila nezaposlenost, izjavio je u Madridu evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren.

„Iako je četvrta po veličini ekonomija u zoni eura doživjela pozitivan razvoj u posljednjih nekoliko mjeseci, vlada mora da obezbijedi lakši pristup kreditima za španske kompanije“, ocijenio je Ren na konferenciji za novinare poslije sastanka sa španskim ministrom ekonomije Luisom de Gindosom.

Ren je istakao da španska vlada mora da završi reformu politike tržišta rada i da pomogne nezaposlenima da nađu posao ili da se prekvalifikuju.

On je izjavio da je svjestan teške situacije sa kojom se suočavaju mnogi Španaci, ali je dodao da, iako će 2013. godina biti još jedna teška godina, ona takođe treba da bude i godina okretanja ka oporavku.

Španija ima najvišu stopu nezaposlenosti u eurozoni, poslije Grčke, sa 26 odsto aktivnog stanovništva koji traži posao, među kojima je 55 odsto mlađih od 25 godina.

„Nezaposlenost mladih je primarna briga vlade. Sva vladina ekonomska politika zasnovana je na jednom cilju, a to je da smanjenje nezaposlenosti, naročito među mladima“, izjavio je španski ministar ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *