Srbija se zadužuje i u rubljama i juanima

Dodajte komentar

Srpsko Ministarstvo finansija razmatra mogućnost da proda obveznice na ruskom deviznom tržištu. Time bi se javni dug, koji iznosi oko 17 milijardi eura, povećao za nekoliko stotina miliona.

Osim eura ili dolara, u srpskim mjenjačnicama sve češće su počele da se broje i ruske rublje. Odlukom Centralne banke rublja je prije par mjeseci uvrštena u srpsko devizno tržište pa se nerijetko u mjenjačnicama može čuti da neko kupuje ili prodaje rublje.

Za rublje nisu zainteresovani samo građani već i država. Srbija razmatra mogućnost da svoje hartije od vrednosti proda na ruskom tržištu i zaduži se u rubljama, čime bi, nakon Belorusije, bila druga država koja se zadužuje u ruskoj valuti.

– Rublja, ako se posmatra u nekom vremenskoj seriji u zadnje tri četiri godine, relativno je stabilna i u odnosu na dolar i euro. Naš zadatak je da u narednom periodu ozbiljno razmotrimo tu ideju, jer smatramo da će se time stvoriti jedna disperzija izvora finansiranja finansijskih potreba Republike Srbije – govori Branko Drčelić, direktor Uprave za javni dug Srbije.

Srboljub Antić, nekadašnji predstavnik Srbije u MMF-u, kaže da bi “pored rublje, na srpskom deviznom tržištu uskoro bi moglo da se trguje i juanom, zbog čega pojedini analitičari misle da će Srbija ispitivati mogućnost prodaje obveznica na kineskom tržištu“, prenosi Kamatica.com.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *