Soros u Davosu: Hedge fondovi ne mogu pobijediti tržište

Dodajte komentar

Svjetski ekonomski forum u Davosu nije iznjedrio pretjerano optimistične poruke za globalnu ekonomiju.

Predsjednica MMF-a Christine Lagarde izjavila je kako države ne bi trebalo da budu pretjerano optimistične glede ekonomskih kretanja u ovoj godini, iako je kriza u eurozoni prošla kritičnu fazu. Kako prenosi DPA, Lagarde je ocijenila da ove godine očekuje krhki i skromni oporavak.

Prvi čovjek OECD-a Angel Gurria upozorava da Evropa više nema puno prostora za uvođenje dodatnih protukriznih mjera koje bi se mogle pokazati neophodne.

Guverner kanadske centralne banke Mark Carney je pohvalio napredak i reforme u eurozoni, ali je i upozorio da će oporavak zahtjevati nekoliko godina.

Poznati investitor Džordž Soros upozorio je da hedge fondovi ne mogu očekivati visoke zarade jer menadžeri naplaćuju previsoke naknade.

– S obzirom da su hedge fondovi danas dominantna snaga na tržištu oni ne mogu očekivati da će pobijediti tržišta, rekao je Soros u intervjuu za Bloombergovu televiziju.

Izvodjenje hedge fondova biće ograničena i zbog toga što menadžeri i investitori preuzimaju premalo rizika, dodaje Soros.

– Pobijediti tržište s niskom volatilnošću je nemoguće. Pobjeđivao sam tržišta trideset godina, ali tada nije bilo niske volatilnosti, poručuje Soros, prenosi Capital.

Sorosovi hedge fondovi djelovali su do 2011. godine kada je pretvorio Soros Fund Management u porodični ured koji sada ima pod kontrolom 24 milijarde dolara. Ostvarivao je prosječni povrat od 20 posto godišnje od 1969. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *