Sumnjive pozajmice bivšeg menadžmenta CKB-a povezane sa HLT-om

1 komentar

CKB je odobrila 3,6 miliona eura kredita firmama Dafin iz Luksemburga, vlasništvo Damira Mandića, i Kataro investu, koji je predstavljao Božidar Draganić, za koji je garancija bio keš kolateral HTP Primorja, u čijoj su upravi bili Mandićev brat i otac Denis i Obrad.

Kompanije Kataro investment i Dafin, na koje se odnose dva sporna kredita zbog kojih je tužilaštvo saslušavalo bivši menadžment CKB banke, akcionari su HLT fonda koji već dvije godine potresa upravljačka kriza, potvrdilo je „Danu” više izvora bliskih aktuelnom menadžmentu HLT-a. 

Predstavnici ove dvije kompanije, prema tvrdnjama naših izvora, glasali su za raskid ugovora sa Primom, koja upravlja HLT fondom i pod kontrolom je Vladana Vujovića, koji je sa Denisom Mandićem suvlasnik Provladeska, firme koja je osnovala Primu. Podsjetimo, 2010. godine, Prima, koju su predvodili Denis Mandić i Aleksandar Belević, prodali su akcije HTP Primorja za oko 2,4 miliona u trenutku kada se na računu HTP Primorja nalazilo skoro 20 miliona eura od prodaje kompleksa Plavi horizonti. Nakon toga se i raspalo partnerstvo Mandića i Vujovića, koji je podnio više krivičnih prijava protiv bivših saradnika Belevića, Mandića, Božidara Draganića i članova nadzornog odbora Ane Bućin, Nikole Vukićevića i Milenka Darmanovića, zbog prodaje HTP Primorja, Centra Igalo i mnogih drugih malverzacija.

Prema tvrdnjama naših izvora, CKB je odobrila kredite firmi Dafin iz Luksemburga od 2,1 miliona eura, u čijem registru se pominje Damir Mandić, brat Denisa Mandića, a kompaniji Kataro invest 1,5 miliona eura. Kao vlasnik 90 odsto kompanije Kataro invest se navodi Montenegro spa, čiji je zastupnik Božidar Draganić, bivši radnik Prime, protiv kojega je takođe podnijeta krivična prijava. Kao garancija kredita trebali su da posluže depoziti kompanije HTP Primorje, koja je u periodu odobravanja kredita prenijela u depozit CKB-a identične sume od 1,5 i 2,1 milion eura. U tom periodu članovi odbora HTP Primorja bili su Denis Mandić, njegov otac Obrad i Sava Pejović, blizak prijatelj Mandića.

U jednom trenutku, kako navode izvori „Dana”, HTP Primorje je depozite iskoristilo za vraćanje svojih kredita CKB-u i ostavilo banku bez obezbjeđenja, a onaj koji je u banci to omogućio, pomogao je Mandiću da ostvari milionsku korist.

– Zašto u ugovoru o depozitu HTP Primorja, potpisanim nakon prenosa sredstava na račun CKB-a i isplate kredita, nije unijeta klauzula da služe kao obezbjeđenje, je pitanje na koje bi odgovor trebalo da da pokrenuta istraga tužilaštva protiv bivšeg menadžmenta CKB-a, odnosno Milke Ljumović, Bose Tatar, Dubravke Pavićević, Jelice Petričević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić, koji su osumnjičenih da su za pet i po miliona eura oštetili budžet CKB-a – ističu izvori „Dana”.

Navode da su dobijeni novac, kompanije Kataro invest i Dafin, iskoristile uglavnom za kupovinu akcija HLT-a čime su stekle kontrolne pakete.

– Akcije koje je stekla firma Dafin su založene kao obezbjeđenje kompaniji „Trans si transported”, čije je vlasištvo nemoguće utvrditi. Kompletan posao oko toga je odradio Božidar Draganić – tvrde izvori „Dana”.

Malverzacije, kako navode, se ovim ne završavaju, jer Kataro invest u želji da izbjegne vraćanje kredita prenosi CKB-u 18,3 odsto akcija kompanije Montenegro spa, koja je 90 odsto vlasnik akcija Kataro investa. Komisija za hartije od vrijednosti, ističu, prenos koji je izvršen pod zaštitom suda ne poništava iako je zabranjeno vršiti prenos akcija između povezanih lica.

– Zašto je KHOV zažmurila, pokazaće istraga – poručuju oni i dodaju da je CKB je uspjela da odblokira u sudskom postupku akcije HLT u vlasništvu Katara i Montenegro spa.

– Očigledno je da je u pitanju krug povezanih lica sa jakom zaštitom u državnim institucijama – zaključili su izvori „Dana”.

KHOV i sudovi ne reaguju 

Predstavnici Prime, koje je „Dan” kontaktirao, nijesu željeli da komentarišu ove navode, ističići da su dostavili dovoljno pisanih dokaza o malverzacijama Denisa Mandića, kako KHOV-u, tako i sudovima i tužilaštvu, ali da to nikog ne interesuje.

Naveli su i da su od prvog dana isticali da su takozvani italijanski partneri, zapravo partneri Mandića u brojnim nezakonitim poslovima u Crnoj Gori. Naglasili su i da znaju da je Mandić osoba koja kontroliše kompanije Kataro invest, Dafin i Montenegro spa, ali da nemaju šta da dodaju na to.

Izvršni direktor Prime Vitomir Joksimović kazao je „Danu” da će se uskoro obratiti javnosti u vezi sa dešavanjima u kompanijama Primorje, Centar Igalo i Mještovito.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Moze li iko od “strucnih” lica da objasni sta su sve pokrali i kada ce da budu procesuirani ljudi koji ocigledno parama fondova raspolazu kao sa sopstvenim novcem?

    drugo pitanje: Koliko trenutno vrijedi vaucer HLT fonda? pozdrav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *