Slaba zarada od izvoza kafe

Dodajte komentar

Uprkos povećanoj proizvodnji, Ruanda je od izvoza kafe 2012. godine zaradila 60,9 miliona dolara, što je daleko manje od 73 miliona dolara prihoda iz 2011.

Prema statističkim podacima, Ruanda je u 2012, od ukupno proizvedenih 21 hiljade tona kafe, izvezla 16.989 tona.
Poređenja radi, godinu dana ranije kada je od izvoza zarađeno 73 miliona dolara Ruanda je proizvela 16.000 tona.
Uzgajivači kafe se žale da nisu zaradili koliko su očekivali „jer su im kupci uvijek govorili da su globalne cijene kafe pale“.

Alex Kanyankole, generalni direktor Sektora poljoprivrede objašnjava da je lošiji kvalitet njihove kafe osnovni razlog slabe izvozne zarade.
Ruanda je pokrenula projekat oživljavanja plantaža kafe kvalitetnog zrna. Alex Kanyankole kaže da su već urađene različite studije koje treba da pokažu koja vrsta kafe najbolje odgovara domaćem zemljištu.

Trenutno, poljoprivrednici godišnje uberu 600-700 tona sirove kafe po hektaru. Direktor Sektora poljoprivrede Ruande vjeruje da će se, kvalitetnijim sjemenom i pojačanom primjenom đubriva, prinosi povećati na 1.000 tona sirove kafe po hektaru.

Oko 90 odsto stanovništva Ruande bavi se nekomercijalnom poljoprivredom, ali proizvodnja hrane često ne zadovoljava domaće potrebe. Glavni izvozni proizvodi su kava i čaj. Zemlja prima najveći iznos strane pomoći po stanovniku u Africi.

Globalne cijene kafe su protekle godine konstantno bilježile pad. Međunarodna organizacija za kafu (ICO) je objavila da je prosječna cijena kafe u 2012. iznosila 156,34 US centi po funti, što je 25,7 odsto niža cijena u odnosu na 2011, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *