Najslabiji promet u istoriji Produktne berze

Dodajte komentar

Na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice prometovane su svega 394 tone robe ukupne vrijednosti 12,9 miliona dinara /oko 116.000 evra/, saopšteno je danas iz Berze.

Količinski i finansijski promet na Berzi bio je dvostruko manji nego prethodne sedmice i jedan je od najslabijih u istoriji Berze.

Berzanski eksperti preciziraju da takvo tržišno „mrtvilo“ traje već treću nedjelju zaredom.

Oni objašnjavaju da se promet primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu sveo praktično samo na neophodne nabavke za potrebe prerađivačke industrije.

Količinski posmatrano na Berzi je ove sedmice najviše trgovano suncokretovom sačmom.

Zaključeno je pet ugovora o trgovini ovom žitaricom u ukupnoj količini od 172 tone po jedinstvenoj cijeni od 33,36 dinara /oko 0,30 evra/ za kilogram.

U ovom periodu 100 tona pšenice vlasnika je promijenilo po najnižoj ovonedjeljnoj cijeni od 29,16 dinara /oko 0,26 evra/ za kilogram s PDV-om.

Istovremeno, 100 tona kukurza prodato je po cijeni od 26,68 dinara /oko 0,24 evra/ za kilogram u šta je uračunat PDV.

Kad je u pitanju sojina sačma zabilježen je samo jedan berzanski ugovor u količini od 22 tone i to po cijeni od 73,2 dinara /oko 0,65 evra/ za kilogram s PDV-om.

Zrno soje nuđeno je po 61,2 dinara /oko 0,55 evra/ za kilogram bez PDV-a, ali nije bilo kupaca.

Skroman promet uslovio je da berzanski indeks PRODEKS zabilježi minimalne oscilacije. Njegova vrijednost danas je bila 256,65 indeksnih poena ili 0,55 poena manje nego prošle sedmice.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *