Merkel: Japan manipuliše kursem jena, to me brine

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se uključila u burnu debatu i izdvojila Japan kao izvor zabrinutosti jer je japanska centralna banka nedavno povukla nekoliko poteza kojima ubrzava ritam štampanja novca.

Guverneri centralnih banaka u razvijenim zemljama, posebno Japan i Sjedinjene Države, pokušavaju agresivnom akcijom ojačati svoje ekonomije, a zbog toga im slabi valuta.

“Ne bi se moglo reći da nisam zabrinuta”, rekla je Merkel na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na pitanje o tome vodi li manipulacija valutama do uništenja konkurencije.

“Ne želim reći da sam u ovome trenutku sasvim lišena zabrinutosti u vezi s Japanom”, dodala je.

“Poznato je da mi u Njemačkoj mislimo kako posao centralnih banaka nije čišćenje politički loših odluka i nedostatak konkurencije”.

Japanska centralna banka pod pritiskom je novog premijera Shinza Abea da bude hrabrija ne bi li izvukla ekonomiu iz recesije.

Čelnik njemačkog Bundesbanka ove se sedmice pridružio drugim guvernerima centralnih banaka koji upozoravaju na rizik od devalvacije radi jačanja konkurentnosti svojih proizvoda u inostranstvu.

Jaime Caruana, glavni direktor Banke za međunarodna poravnanja rekao je u Davosu u intervjuu za Reutersovu televiziju da su centralne banke pod “snažnim pritiskom” da podstiču rast i slabe valutu.

Merkel drži kako centralne banke moraju postaviti ograničenja, kao što je to učinila Evropska centralna banka koja je lani objavila svoj program kupovine obveznica kao preduslov za ekonomske reforme.

Čini se, javlja Reuters, da Merkel odbija tvrdnje drugih zvaničnika u Davosu da su evropske mjere štednje otišle predaleko. Po njezinim riječima, političari katkad trebaju pritisak krize kako bi progurali teške reforme.

“Moj je zaključak, ako je Evropa danas u teškoj situaciji, moramo primijeniti strukturne reforme danas kako bismo bolje živjeli sutra”, rekla je 58-godišnja njemačka čelnica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *