Radnicima Onogošta Vlada našla posao, oni odbili

Dodajte komentar

Kompanije “Budvanska rivijera” i “Ulcinjska rivijera” spremne su da tokom ljetnje turističke sezone angažuju oko 30 radnika, saznaju Dnevne novine.

Do početka sezone radnici će ostvarivati pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Iz sindikata Onogošta su odbili ovu ponudu Vladine međuresorske grupe. 

Predsjednik Sindikata Zora Niković saopštila je za Dnevne novine da je njima neprihvatljivo da čekaju maj i mogući posao, jer ne znaju kako će preživjeti do tada.

“Nećemo izaći iz hotela dok nam se ne ispune zahtjevi”, poručila je Niković.

Vlada, iako nema obavezu jer nije vlasnik firme pokušava da pronađe prihvatljivo rješenje kako bi radnici prekinuli štrajk. Prema planu stečajnog upravnika, 15 radnika biće angažovani na poslovima obezbjeđenja imovine koja je u vlasništvu Onogošta.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u razgovorima sa stečajnim upravnikom, uložiće napore da se angažuje dodatno još pet radnika, a zatražiće i listu onih koji će biti angažovani.

Prema podacima Vlade, devet zaposlenih steklo je pravo odlaska u penziju. Takođe, jedan radnik stiče to isto pravo za šest mjeseci do kada ispunjava uslove za dobijanje stalne naknade sa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Ministarstva održivog razvoja i turizma i rada i socijalnog staranja, u saradnji sa predstavnicima Privrednog suda, razmotriće mogućnosti za povezivanje pet mjeseci nedostajućeg radnog staža.

Radnici traže da se odmah isplate otpremnine u iznosu od 5.600, a da se za sve zaposlene poveže radni staž do dana prestanka radnog odnosa.

Radnici Onogošta štrajkuju od 24. decembra u prostorijama mlječnog restorana istoimenog hotela u Nikšiću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *