Porasla poslovna aktivnost privatnog sektora eurozone

Dodajte komentar

Poslovna aktivnost privatnog sektora eurozone porasla je u januaru na desetomjesečni maksimum, ali je evropska monetarna unija i dalje u recesiji, a kriza u Francuskoj je pogoršana, pokazao je juče Indeks menadžera nabavke.

Ovaj indeks, jedan od vodećih ekonomskih indikatora, koji obračunava londonska firma Markit na osnovu ankete u oko 1.000 preduzeća u eurozoni, porastao je ovog mjeseca sa decembarskih 47,2 na 48,2 poena, prenijela je agencija AFP.

U januaru je indeks porastao treći put za redom, iako je i dalje ispod 50 poena. Svaki rezultat ispod 50 poena ukazuje na pad, a iznad 50 poena na rast sektorske aktivnosti.

Aktivnost prerađivačkog sektora smanjena je jedanaesti uzastopni mjesec, iako su taj i uslužni sektor zabilježili najmanji pad u posljednjih deset mjeseci.

Najveća privreda eurozone, Njemačka, vratila se privrednom rastu, ali Francuska, druga po veličini, i dalje bilježi negativan rast, prenosi Capital.

Glavni ekonomista Markita, Kris Viljamson, rekao je da još uvijek postoje zabrinjavajući znaci, s obzirom da „kompanije ubrzano otpuštaju radnike u cilju smanjenja troškova zbog dugotrajne neizvjesnosti oko ekonomske prognoze“.

„Iako ankete ukazuju na to da je ekonomska aktivnost eurozone napredovala krajem 2012., pokazuju i da kriza još nije gotova“, ocijenio je analitičar britanske firme IHS global insajt, Hauard Arčer, napominjući da postoji zabrinutost u vezi sa situacijom u Francuskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *