Atanasopulos: Grčkoj od privatizacije 26 milijardi eura

Dodajte komentar

Grčka očekuje da će od programa privatizacije državnih kompanija i infrastrukturnih objekata dobiti 26 milijardi eura direktnih investicija, izjavio je direktor grčkog republičkog fonda za razvoj aktiva Takis Atanasopulos.

Prema njegovim riječima, Grčka najviše, oko 10 milijardi eura, očekuje od bivšeg međunarodnog aerodroma Atine u Eleniku, a pet milijardi eura od autoputeva, prenosi atinski dnevnik „Katimerini“.

Grčke vlasti od programa privatizacije očekuju i 115.000 radnih mjesta do 2016. godine, koja će se uvećati na 140.000 do 2020. godine.

Prema planu Vlade Antonisa Samarasa, privatizacija državnih kompanija i infrastrukturnih objekata treba da bude završena do 2014. godine.

Grčki mediji ranije su objavili da su ruske kompanije „Gasprom“ i „Sintez“ zainteresovane za kupovinu grčke nacionalne gasne kompanije „Depa“, te da se od tog posla očekuje oko 1,5 milijardi eura.

Grčka se nalazi u teškoj finansijskoj krizi i zavisi od pomoći međunarodnih kreditora, prenosi Capital.

Evropska trojka kreditora, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Evropska centralna banka za dodjelu kredita, traži od Atine, pored rigoroznih mjera štednji, konkretne poteze na planu privatizacije i realizacije strukturalnih reformi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *