Rasprava o Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica u ponedjeljak

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasnom odlukom a na prijedlog ministra finansija Radoja Žugića je odlučio da raspravu o Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica ostavi za ponedjeljak, kako bi Vlada mogla da obavi dodatne konsultacije.

Ministar Žugić je predložio da se prva tačka – Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji podrazumijeva povećanje oporezivanja bruto zarada većih od 400 eura sa devet na 12 odsto,  odloži zbog dodatnih konsultacija u Vladi.

Nakon Žugićevog prijedloga uslijedila je polučasovna rasprava, u kojoj su neki od članova uzeli učešća.

Poslanik Nebojša Medojević istakao je da ukoliko je on dobro obaviješten da ovaj Zakon nije prošao Ustavni odbor jer nema ustavni osnov. „Bez obzira na našu kolegijalnost i spremnost kolega iz Demokratskog fronta da raspravljamo danas o svim zakonima smatram da je ovo važna pravna i ustavna i politička činjenica, i predlažem ministru da napravi konsultacije u Vladi, ali ne na ovaj način da kršimo proceduru.“ rekao je Medojević.

Srđan Milić iz SNP-a je istakao da prema informacijama do kojih je on došao pomenuti Zakon nije prošao Ustavni odbor jer nije zadovoljio proceduru a koja je u vezi sa socijalnim dijalogom „Treba samo provjeriti zašto Zakonodavni odbor nije prihvatio Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica“ kazao je Milić. On je dalje dodao da treba provjeriti tu informaciju kako bi shodno tome Odbor za ekonomiju, finansije i budžet mogao raspravljati i donijeti ispravnu odluku.

O razlozima za odbijanje pomenutog zakona od strane Ustavnog odbora govorio je i  Zoran Jelić iz DPS-a.

„Tačno je da ovaj Zakon nije prošao onaj socijalni dijalog i ja sam to na sastanku koji sam imao u ime kluba DPS-a sa predstavnicima sindikata i saopštio“ rekao je Jelić, dodajući da Socijalni savjet nije funkcionisao u punom kapacitetu i da treba sačekati konsultacije Vlade povodom Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović, pojasnio je u okviru kojeg domena raspravljaju kako  Ustavni odbor tako i Odbor kojim on predsjedava.

„Ono što sigurno nećemo uraditi dok ja predsjedavam ovim Odborom jeste da čekamo druge odbore na informacije i pisma drugih odbora da bi mi obavili naš dio posla“ izričit je bio Damjanović.

Nakon još jednog objašnjenja suštinskih razloga odlaganja rasprave o Zakonu, ministra Žugića, u kojima je naveo najavu amandmana na predloženi Zakon, kao i nastavak socijalnog dijaloga, uslijedila je opet rasprava u kojoj je ovog puta, pored Medojevića, Jelića i Milića učestvovao i poslanik Mladen Bojanić iz Pozitivne.

„Ako ima šanse da se u nekom dodatnom vremenu obavi socijalni dijalog i da se poboljša Zakon onda ne vidim neki veliki problem da se, iako smatram da je Vlada glavni krivac za sve ovo dozvoli neko dodatno vrijeme, eventualno sjutra“ kazao je poslanik Pozitivne Crne Gore.

U toku svog izlaganja ministar Žugić je istakao da prijedlog kriznog poreza neće biti povučen iz procedure.

Nakon  rasprave članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet su jednoglasno usvojili prijedlog ministra Žugića da se rasprava o Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica nastavi u najkraćem mogućem roku odnosno u ponedjeljak 28. januar u 9 časova za kada je zakazan nastavak sjednice Odbora.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na današnjoj sjednici je pored pomenutog Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, raspravljao i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o osiguranju, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o hartijama od vrijednosti, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o elekrtonskim komunikacijama kao i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetici.

Nakon rasprave, matični odbor je odložio izjašnjavanje o setu navedenih zakona za nastavak sjednice na kojoj se očekuje plenum u kojem će svi  poslanici moći da se izjasne o prijedlozima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *