Počeo Svjetski ekonomski forum u Davosu

Dodajte komentar

U švajcarskom zimskom centru Davosu otvoren je 43. Svjetski ekonomski forum, koji i ove godine okuplja političku i poslovnu elitu iz cijelog sveta. Skupu će prisustvovati oko 50 šefova država ili vlada. Forum će obilježiti smirivanje napetosti poslije potresa u eurozoni, koja je prošle godine bila na ivici propasti. Iako se sa manje pesimizma iznose predviđanja o ekonomiji, svjetski lideri ipak ostaju oprezni.

Čelnici najvećih svjetskih banaka pokušaće da iskoriste forum u Davosu da bi uvjerili investitore da je najgore prošlo i da bankarski sektor očekuje oporavak. Problem, međutim, predstavlja i to što im svetska javnost i dalje ne vjeruje dovoljno.

Ekonomisti navode da se evropske banke lagano oporavljaju, uprkos tome što se očekivao teži početak nove godine. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard rekla je za aktuelnu ekonomsku krizu da se širi kao zaraza i od nje se niko ne može sakriti.

“Ukoliko najjače svjetske privrede, poput japanske, evropske i američke, ne uspiju da održe korak sa krizom, možemo se suočiti sa ozbiljnim prijetnjama”, ističe Lagardova.

Ipak, na Forumu svi pričaju o britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, koji je rekao da bi do kraja 2017. godine mogao da bude sazvan referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije. Brisel je oštro reagovao na Kameronovu najavu referenduma, odbacujući je kao sebičnu i potencijalno opasnu.

“Uvjeren sam da će, ako i bude referenduma jednog dana, građani Velike Britanije odlučiti da ostanu u Evropskoj uniji i nastave da učestvuju u njenom oblikovanju. Nama su očajnički potrebni aktivni Evropljani”, naglašava premijer Italije Mario Monti.

Britanski premijer Dejvid Kameron u Davosu je poručio da Britanija ne okreće leđa Evropi.

“Nije riječ o tome da mi okrećemo leđa Evropi, već sasvim obrnuto. Riječ je o tome da želimo konkurentniju, otvoreniju i fleksibilniju Evropu, kao i da obezbijedimo mjesto Britanije u okviru tog bloka”, rekao je Kameron, prenijela je agencija AFP.

Kameron je, sa druge strane, upozorio evropske lidere da bi bilo kakav pokušaj da se države “uguraju” u još dublju političku uniju bio pogrešan i da Britanija u tome ne želi da učestvuje.

rts.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *