EU zaprijetila Švajcarcima: Završićete na crnoj listi

Dodajte komentar

Brisel je uputio oštru opomenu Bernu da hitno ukine poreske privilegije za strane investitore i uskladi odgovarajuće zakone sa praksom članica Evropske unije, budući da ima povlašćen status kao članica Evropskog ekonomskog prostora.

U suprotnom, Švajcarska će dospjeti na crnu listu zemalja za koje ne važe dogovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja – zaprijetili su visoki zvaničnici Evropske komisije, uoči minulog vikenda i početkom nedelje.

Oštri tonovi iz Brisela usledili su posle sedmogodišnjih, jalovih pregovora sa Bernom o usklađivanju tretmana stranih investitora.

Slično bankarskoj praksi pružanja zaštite poreskim dužnicima, švajcarski kantoni su se decenijama bezobzirno nadmetali – sa zemljama u okruženju ali i međusobno – ko će ponuditi bolje uslove stranim investitorima i podstaći njihovo preseljenje u Alpe.

Po visini oporezivanja domaćih preduzeća, Švajcarska se nalazi na sredini svetske rang-liste. Efektivna poreska stopa varira od kantona do kantona, na osnovu njihovog statusa fiskalne autonomije i u proseku iznosi 18,7 odsto. U kantonima, poput Ciriha, visina poreza dostiže čak 28 odsto, ali samo ako je riječ o švajcarskim preduzećima.

Stranim investitorima nude se „diskontne” poreske stope, za koje autori studije Univerziteta u Lozani tvrde da su niže od onih u Bugarskoj jer se tamo stranim ulagačima odobrava minimalni porez od devet odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *