Rekordni godišnji prihodi Googlea

Dodajte komentar

Google je ostvario rast dobiti i skok u prihodima, nakon što je kompanija uložila više u oglašavanje i istraživanje i razvoj, prenosi BBC.

Neto dobit je u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila 2,89 milijardi dolara, što je porast od 7% na godišnjem nivou.  Prihodi su veći za više od trećine i iznose 14,4 milijarde.

Cijena dionica porasla je gotovo 5% nakon obajve boljih rezultata od očekivanih. Istovremeno je proizvođač kompjutera IBM objavio skroman rast dobiti, prenosi Banka.hr.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju je Googleova dobit bila snažno pala na godišnjem nivou. Posljednja tri lanjska mjeseca označila su povratak rasta profitabilnosti.

“Završili smo 2012. s jakim kvartalom”, izjavio je izvršni direktor ovog internetskog diva Larry Page.

“I prošle godine smo po prvi put ostvarili godišnje prihode od 50 milijardi dolara – nije loše za samo deceniju i po rada.

“U današnjem svijetu u kojem smo okruženi ekranima suočeni smo s velikim mogućnostima, kao tehnološka kompanija usmjerena ka korisnicima. Ovo je nevjerojatno uzbudljivo vrijeme za rad u Googleu.”

Podaci iz posljednjeg lanjskog tromjesečja nisu direktno uporedivi s prethodnom godinom, jer uključuju Motorola Mobility, koji je Google kupio u maju 2012. Ta je podružnica u posljednja tri lanjska mjeseca ostvarila gubitak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *