Ikea ostvarila rekordnu dobit

Dodajte komentar

Švedska kompanija IKEA, najveći svjetski maloprodajni lanac namještaja, ostvarila je rekordnu neto dobit od 3,2 milijarde eura. To je povećanje zarade od osam odsto u odnosu na prethodni period, saopšteno je danas iz kompanije.

Iz kommpanije navode da je kompanija relativno otporna na ekonomske padove jer se u doba krize potrošači svjesno okreću ka jeftinijim proizvodima, što daje prednost švedskoj kompaniji. 

IKEA je nedavno prvi put javno saopštila poslovne rezultate, a izvršni direktor kompanije Mikael Olson ističe da je IKEA odlučila da u magacinima drži veće zalihe robe nego obično kako bi poboljšali dostupnost u prodavnicama.

Prihodi su porasli za 9,5 odsto na 27 milijardi eura dok su maloprodajni lanci otvoreni godinu dana ili više ostvarili povećanje zarade od 4,6 odsto u lokalnim valutama čime je švedska kompanija povećala udio na svim tržištima.

Olson je istakao da je prodaja u Evropi, pogodjenom ekonomskom krizom, ostala na konstantnom nivou u posljednjih nekoliko godina.

On predvidja da će rast u narednih nekoliko godina iznositi oko pet odsto jer u teškim vremenima kupci sve više vrednuju dobar odnos cijene i kvaliteta, a IKEA je u svijetu poznato po širokom asortimanu takvih proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *