Uspješne reforme uslov za ukidanje mjera štednje u Grčkoj

Dodajte komentar

Grčka neće morati da sprovodi dodatne mjere štednje ukoliko reforme iz programa za spasavanja zemlje od bankrota budu uspješne, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristina Lagard. “Ali, ukoliko strukturne reforme ne budu izvršene, biće neophodni dodatni rezovi“, rekla je Lagardova grčkom listu „Katerimi“.

Grčka je ušla u šestu uzastopnu godinu privredne recesije, a zemlja se snažno oslanja na međunarodni kredit da bi izbjegla bankrot. Pored toga, privatni sektor je državi oprostio dio duga prošle godine.

„Grčka drži budućnost u sopstvenim rukama. Od te države zavisi da li će njen program biti uspješan“, rekla je Lagardova.

MMF i EU su Grčkoj dodijelili kredit od ukupno 240 milijardi evra, ali pod uslovom da vlada u Atini provede oštre mjere štednje i izvrši privredne i strukturne reforme.

Lagardova je dodala da ima veoma dobru saradnju sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i ministrom finansija Janisom Sturnarasom.

Ona je rekla da je prisustvo tri stranke u vladajućoj koalicji korisno jer se time prenosi više odgovornosti na narod, prenosi capital.ba.

Vladajuća koalicija izgubila je 16 poslanika od početka primjene mjera štednje i trenutno u parlamentu od 300 mjesta ima većinu od 163 poslanika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *