Mercator: Zaduženost visoka, profitabilnost oštro pada

Dodajte komentar

Mercator grupa je ove nedjelje objavila da je učestvovala na roadshowu povodom izdavanja 20m EUR komercijalnih zapisa s dospijećem za 6 mjeseci i prinosom do dospijeća od 450bps plus 6M Euribor.

Osim što osjeća snažan pritisak teške makroekonomske situacije na ukupno poslovanje zbog smanjene kupovne moći stanovništa i promjene njihovih potrošačkih navika, Mercator Grupa je i pod žestokim udarom konkurencije koja se konsoliduje kako bi se borila protiv diskontera (Lidl, Aldi…) koji ubrzano preuzimaju tržišni udio u zemljama Evrope.Ukoliko Mercator želi da izdrži ove pritiske, nužne su strateške i operativne promjene pri čemu kompanija planira izlazak s tržišta u kojima nema značajniji tržišni udio (Albanija, Bugarska), dok su na ostalim tržištima nužne operativne uštede, revizija poslovnog portfolija budući da određeni segmenti poslovanja (Tehnika, Modiana) bilježe negativnu profitabilnost i stope rasta što uz još neke segmente uništava profitabilnost kompanije, te fokus na nezasićena tržišta u kojima postoji prostor za rast (Crna Gora) za razliku od onih gdje kompanija već ima visok tržišni udio (Slovenija) ili je konkurencija prejaka (Hrvatska).

Iako se kompanija po profitabilnosti svrstava u sredinu ljestvice najvećih evropskih konkurenata, podaci iz 2011. nisu najbolje mjerilo budući da je EBITDA u devet mjeseci prošle godine pala gotovo 30% u odnosu na godinu ranije, a EBITDA marža na 4,4% (sa 6,3% u devet mjeseci 2011. što je više od cjelogodišnjeg nivoa u 2011.) što bi svrstalo Mercator na pretposljednje mjesto na ljestvici uz činjenicu da nema mogućnosti korišćenja ekonomije obima u toj mjeri kao što to ima Carrefour koji bi jedini ostao iza njega. Uz problem pada profitabilnosti, visoki nivo zaduženosti (neto dug preko 1 mlrd EUR) onemogućava kompaniji zaduživanje po konkurentnim stopama, a samim time ograničava nužna ulaganja. Mercator je taj problem neuspješno pokušao da riješi monetizacijom nekretnina, no sale & leaseback program je trenutno na čekanju do daljnjeg jer su ponude bile nezadovoljavajuće, prenosi seebiz.net.

Uz sve ove probleme, konzorcijum dioničara pokrenuo je proces prodaje svog vlasničkog udjela, stoga je Mercator trenutno u fazi nesigurnosti hoće li uopšte imati priliku da implementira potrebne mjere za oporavak ili će ga konsolidovati snažniji konkurent i iskoristiti potencijalne sinergijske uštede kroz korištenje ekonomije obima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *