Penzioni sistem u Crnoj Gori neodrživ

Dodajte komentar

Sadašnji penzioni sistem je neodrživ, kazali su u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje PIO, dok u privatnim penzionim fondovima koji nijesu zaživjeli u dovoljnoj mjeri, predlažu državi da više informišu građane, a poslodavcima obezbijedi poreske olakšice.

Kako bi se to omogućilo neophodno je prije svega promijeniti zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima.

Iz Fonda PIO poručili su da je za prošlu godinu nedostajalo novca, a bolja situacija se kažu ne može očekivati ni u narednom periodu.

“Za izmirenje obaveza Fondu je nedostajalo 40 odsto novca. Izvornih prihoda nema dovoljno i nepokrivaju sve obaveze Fonda“, kazao je za Atlas televiziju Dušan Perović direktor Fonda PIO, a prenosi cdm.me.

Razlog takvog stanja je objašnjavaju veliki broj penzionera kojih trenutno ima nešto preko 120.000, dok je na drugoj strani, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko 160 000 radnika od kojih se mnogi ne osiguravaju ili su osigurani na minimalnu platu.

Zbog toga u Fondu zagovaraju da država pređe na takozvani drugi stub penzionog osiguranja koji se takođe odnosi na obavezne penzije, ali se dio uplaćuje i u privatne fondove.

Međutim, dobrovoljni penzioni fondovi, u Crnoj Gori još nijesu zaživjeli. Dva postojeća fonda ukupno imaju tek nekolike hiljade članova.

“Osnovni razlog pored ekonomske krize, niskog životnog standarda i nedovoljne informisanosti građana, je to što nijesu uvedene poreske olakšice na uplate doprinosa u dobrovoljne penzione fondove, kojima bi poslodavci bili stimulisani da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene“, kazala je Danijela Laketić iz Fonda Atlas penzije.

“Osim pozitivnih iskustava pojedinaca koji mogu biti dobar primjer i drugima, ključnu ulogu u informisanosti javnosti mora ipak da odigra država“, ocjenjuje Laketić.

Za početak bi kako je to pokazala praksa rada dva Fonda, trebalo izmijeniti zakon koji je usvojen 2006. a nije predvidio poreske olakšice.

“Ministarstvo finansija u narednom periodu ne planira izmjene zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima“, saopšteno je Atlas televiziji iz Ministarstva finansija.

Dobrovoljni penzioni fondovi posluju u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

U Srbiji je u te fondove uključeno 17 odsto, dok članstvo u Hrvatskoj ima oko 18 odsto zaposlenih. Hrvatska država podstiče ovaj vid osiguranja i uplaćuje još oko 160 eura godišnje za one koji u dobrovoljni fond ulažu do 25 eura mjesečno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *