Kako će svjetska energetika izgledati 2030?

1 komentar

Veliki rast proizvodnje nafte i gasa iz nekonvencionalnih izvora imaće veliki uticaj na globalno energetsko tržište do 2030. godine, a pratiće ga redefinisanje očekivanja u velikim svjetskim privredama i promjene u globalnim trgovačkim tokovima, zaključci su iz studije ‘Pogled u energetiku do 2030. godine’ britanske naftne kompanije British Petroleum.

Tako se prognozira da će potrošnja energije u 2030. biti za 36 odsto veća nego 2011. godine, a gotovo cijeli rast će biti vezan za rastuće privrede. Porast proizvodnje nafte iz nekonvencionalnih izvora (škriljaca, naftnih pjesaka i biogoriva) imaće do 2030. godine čak 70 odsto udjela u rastu ukupne proizvodnje.

Razvoj proizvodnje nafte i gasa iz škriljaca uticaće presudno na promjenu energetskog bilansa prije svega u SAD-u. Tako će SAD, kao najveći potrošač energije, do 2030. godine postati energetski samodovoljna jer će vlastitom proizvodnjom zadovoljavati 99 odsto potreba, dok je 2005. zadovoljavao 70 odsto.

S druge strane, Kina i Indija će morati biti još veći uvoznici energenata ako žele da zadrže sadašnji privredni rast. To će značajno uticati na promjenu svjetskih energetskih trgovinskih tokova, prenosi Capital.

Ono što je posebno značajno u spomenutoj studiji je da se na globalnom tržištu i u struci praktično više ne spominju strahovi od nestanka nafte, koji bi bili stručno utemeljeni, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Mnogo je naftnih nalazista u SAD-u koja drze u tajnosti i koja ce doprinijeti da za par godina budu sami sebi dovoljni kao sto ste napisali. Jaci mnogo od Saudijske Arabije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *