Kina pokupovala evropske firme

Dodajte komentar

Kinezi su tokom posljednjeg tromjesečja protekle godine realizovali 36 akvizicija u Evropi, dok su Evropljani u Kini preuzeli samo 26 firmi.

Ovo je inače prvi put da su Kinezi preuzeli više firmi na starom kontinentu nego obrnuto, objavljeno je u Pragu.
U zapadnoj Evropi Azijati uglavnom idu na akvizicije, dok su u srednjoj Evropi do sada davali prednost grinfild investicijama.
Evropa treba da se pripremi na dalji „juriš“ azijskih investitora, ukazao je američki bankar Kent Holt, koji je u praškoj filijali međunarodne finansijske institucije HSBC odgovoran za korporativno finansiranje.

Prema njemu, to što su Kinezi preuzeli više firmi u Evropi nego Evropljani u Kini je još jedan dokaz da se u svijetu mijenja ravnoteža snaga.

Priliv kineskih i uopšte azijskih investicija u Evropu će biti sve snažniji, naveo je Holt u intervjuu češkom privrednom dnevniku Hospodaržske novini.
U periodu od 2000. do 2011. najviše direktinih kineskih investicija privukla je Mađarska, više od dvije milijarde dolara.

Investitori iz Azije sada užurbano kupuju udjele u manjim i srednjim preduzećima prvenstveno u Njemačkoj. Privlače ih jednako veoma dobra istorija proizvoda „Mejd in Džermani“, kao i visoke kvalifikacije tamošnjih inženjera i tehničara, prenosi capital.ba.

Visoka tehnička znanja u Evropi su glavni razlog zbog koga sve više azijskih firmi seli na stari kontinent svoje istraživačke i razvojne kapacitete, dodao je Holt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *