Hrana u svijetu jeftinija, u Crnoj Gori skuplja 6,8 odsto

Dodajte komentar

Cijene hrane u svijetu su prošle godine snižene za sedam odsto u odnosu na 2011. godinu, dok je u Crnoj Gori poskupila šest odsto, prema izvještaju Svjetske banke.

U izvještaju za jugoistočnu Evropu, Svjetska banka navodi da su od oktobra 2011. do oktobra 2012. cijene porasle 6,8 odsto u Crnoj Gori, šest odsto u Hrvatskoj, 5,9 odsto u Makedoniji, tri odsto na Kosovu i Albaniji.

Navjeći ract cijena od 13 odsto zbilježen je u Srbiji, koja je u prošloj godini imala nekoliko poskupljenja osnovnih životnih namirnica, što se odrazilo i na poskupljenja u Crnoj Gori, s obzirom na to da se navjiše hrane uvozi upravo iz Srbije.
Kupovna moć građana u regionu je, prema nekim procjenama, opala za skoro trećinu.

Prema izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama u svijetu najviše su pojeftinili šećer (17,1 odsto), mliječni proizvodi (14,5 odsto), biljne i životinjske masti (10,7 odsto), dok je cijena žitarice niža za 2,4, a mesa 1,1 odsto.

Decembar je, navodi se u izvještaju OUN, treći mjesec zaredom da hrana u svijetu pojeftinjuje, dok su iste te namirnice, ukoliko se ne računaju kratkotrajna sniženja u megamarketima, u regionu poskupile.

U septembru prošle godine je cijena sirovina, posebno žitarica, zbog globalne suše i poskupljenja energenata, skočila u svijetu, ali je to poskupljenje bilo kratkotrajno.

U Crnoj Gori su cijene hrane u novembru 2012. u odnosu na oktobar smanjene svega 0,3 odsto, najviše zahvaljujući sezonskom pojeftinjenju voća za 5,6 i povrća 1,3 odsto.

Prema analizi portala Supermarketi.info, koji prati kretanje cijena hrane u velikim šoping centrima u regionu, u decembru prošle godine je u odnosu na isti mjesec 2010. poskuiilo je 40 od 53 analizirana prehrambena artikla koji se najčešće kupuju.

Najviše su poskupjeli brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, ulje, voće i povrće i to zbog povećanja cijena energenata, ali i visokih trgovačkih marži, prenosi cdm.me.

Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori u novembru je iznosila 800,5 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 252,8 eura, dok je prosječna zarada bila 480 eura.

Prema tim podacima, za minimalnu prehranu građani Crne Gore potroše 54 odsto zarade, u BiH polovinu, u Srbiji 40 odsto, u Sloveniji i Hrvatskoj 20 do 25 odsto, a u EU 15 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *