Vlada-Evropskoj komisiji: Smanjićemo javni dug na 51,7 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija objavilo je Predpristupni ekonomski program do 2015.godine, u kojem se Vlada obavezuje prema Evropskoj komisiji da će u naredne tri godine smanjiti javni dug na 51,7 odsto BDP-a. Trenutno, javni dug sa garancijama iznosi oko 62 odsto  BDP-a i iznad je Mastrihtskih kriterijuma.

Ovako optimističke najave, Vlada bazira na pretpostavkama da će narednih godina doći do ubrzanja ekonomskog rasta usljed investicionih aktivosti.Smanjenje duga zbog investicionih aktivnosti: – Projekcije ekonomskog rasta, u srednjem roku, bazirane su na konzervativnijim procjenama investicionih aktivnosti. Realni rast BDP-a u srednjem roku je projektovan na nivou 2,5 odsto u 2013., 3,0 odsto u 2014. i 3,5 odsto u 2015. godini. Makroekonomski scenario nižeg rasta baziran je na pretpostavci o produbljivanju negativnih trendova u eurozoni: recesija, smanjenje kreditne aktivnosti i povećanje nezaposlenosti. Takav scenario u eurozoni, uz strukturne slabosti crnogorske ekonomije, odrazio bi se kroz nižu potrošnju, koja bi imala direktan uticaj na izvoz, SDI i turizam. Po ovom scenariju projektuju se sljedeće stope realnog rasta BDP-a u Crnoj Gori: 1,0 odsto u 2013., 1,5 odsto u 2014. i 2 odsto u 2015.

Vlada je, u Predpristupnom programu, najavila i ukidanje izdavanja garancija osim za razvojne projekte i rast javnih prihoda kroz smanjivanje sive ekonomije, inteziviranje naplate poreskih potraživanja i realizaciju započetih i planiranih stranih direktnih investicija.

Pri tom, planira se smanjenje javne potrošnje na 36,3 odsto BDP-a u 2015. Trenutno javna potrošnja je na nivou ispod

Što se tiče deficita javnog sektora, u Predpristupnom programu je navedeno da će se u 2013. godini biti na nivou 2,3 odsto BDP-a sa tendencijom smanjenja na 0,7 odsto BDP-a u 2015. Jedan od ciljeva je održavanje nivoa kapitalnog budžeta, u srednjem roku, na oko 3 odsto BDP-a.

Podbacila naplata PDV-a i taksi: Inače, izvorni javni prihodi za 2012.godinu su procijenjeni u iznosu od 1, 26 milijardi eura ili 38 odsto BDP-a, dok je procijenjeno da će javna potrošnja iznositi 1,38 milijardi eura, odnosno 41,8 odsto BDP-a.

Na strani prihoda do najvećih negativnih odstupanja u odnosu na plan za ovu godinu došlo je u stavkama poreza na dodatu vrijednost (18,5 miliona eura; 5,1 odsto), akciza (14,2 miliona eura; 9,5 odsto) i carina (16,8 miliona eura). Takođe, 9,7 miliona eura prihodi od taksi su niži od planiranih, zbog smanjenja administrativnih i drugih taksi, a u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, te odlaganja primjene rješenja uvođenja novih taksi za 2 mjeseca, u odnosu na plan, prenosi portal Analitika.

Deficit javnog sektora za 2012. procijenjen je u iznosu od 124,5 miliona eura ili 3,7 odsto BDP-a. Prioritetni cilj ekonomske politike u 2013. godini jeste stabilizacija i konsolidacija javnih finansija uz stvaranje uslova za rast stranih i domaćih investicija te nastavak procesa stabilizacije finansijskog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *