Na većini azijskih berzi cijene akcija jutros porasle

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros porasle, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineske ekonomije, dok se kurs eura, po prvi put nakon devet mjeseci, probio iznad nivoa od 1,34 dolara.

Na berzi u Šangaju cijene su akcija jutros skočile više od 2,5 odsto, dok su u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu u 7,30 sati bile u plusu između 0,3 i 0,6 odsto. U Singapuru su, pak, cijene akcija pale oko 0,3 odsto, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika danas ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 17 mjeseci.Rast cijena akcija na azijskim tržištima zahvaljuje se nadi ulagača u jačanje kineske ekonomije.
Svi posljednji podaci upućuju na zaključak da je u posljednjem tromjesečju prošle godine kineski bruto domaći proizvod porastao snažnije nego u prethodnom, što bi značilo da se rast druge po veličini svjetske ekonomije ubrzava, nakon sedam kvartala usporavanja. Izvještaj o kineskom BDP-u biće objavljen u petak.
Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, nada u jačanje tamošnje ekonomije podstiče cijene sirovina, što pozitivno utiče na akcije u rudarskom i energetskom sektoru.
Cijena bakra ojačala je 0,4 odsto, a nakon što je u petak pala za 26 centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku porasla za 60-ak centi, na 94,15 dolara po barelu.
Na valutnim se tržištima, pak, nastavlja uspon eura. Njegov se kurs jutros, po prvi put od aprila prošle godine, probio iznad nivoa od 1,34 dolara, dok je u petak iznosio 1,3365 dolara.
Uspon eura započeo je u četvrtak, nakon što je Evropska centralna banka ostavila ključnu kamatu nepromijenjenu na rekordno niskih 0,75 odsto. Čelnici ECB-a odlučili su da pričekaju nove ekonomske podatke prije nego što odluče o daljim mjerama monetarne politike i nisu dali nikakav signal da bi mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku.
U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, pak, sa 118,98 jena, koliko je iznosila u petak, na 119,90 jena, a u jednom se trenutku, po prvi put od maja 2011. godine, probila i iznad 120 jena.
I dolar je znatno ojačao prema japanskoj valuti, s 89,17 jena, koliko je iznosio u petak, na 89,67 jena, novi najviši nivo od juna 2010. godine.
Slabljenje jena posljedica je pritiska nove japanske vlade na tamošnju centralnu banku da dodatno popusti ionako vrlo labavu monetarnu politiku.
U nedjelju je premijer Shinzo Abe poručio da bi japanska centralna banka trebala postaviti ciljani nivo inflacije na 2 odsto, i to srednjoročno, a ne dugoročno, kako bi se konačno savladala deflacija koja traje gotovo dvije decenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *