Kineska privreda nastavlja da raste

Dodajte komentar

Privreda Kine će u 2013. porasti za osam do 8,5 odsto, što je više nego prošle godine, a inflacija će biti pod kontrolom,  izjavio je bivši potpredsjednik i glavni ekonomista Svjetske banke Džastin Jifu Lin.

Lin, koji je takođe profesor Pekinškog univerziteta, govorio je tokom sjednice o razvoju kineske ekonomije u 2013, u zajedničkoj organizaciji Nacionalnog komiteta za odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kine i Kineskog centra za ekonomska istraživanja.

Lin je, prema izvještaju kineske državne novinske agencije Sinhua, naveo da će investicije i dalje biti snažan pokretač druge po veličini nacionalne privrede u svijetu , dodajući da će prihodi domaćinstava i domaća potrošnja takođe brzo napredovati.NR Kina je najmnogoljudija zemlja na svijetu sa preko 1,35 milijardi žitelja, dok je njen ukupan domaći proizvod (BDP), mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama), procijenjen za 2012. na 8,25 biliona dolara.

Pored toga je Lin uvjeren da će u NR Kini biti očuvana prosječna stopa privrednog rasta od osam odsto u narednih 20 godina, budući da postoje veliki potencijali u oblasti modernizacije industrije i infrastrukturnih investicija.

Tokom posljednjih 10 godina, u NR Kini je ostvaren prosječan godišnji ekonomski rast od 10,7 odsto, daleko iznad svjetskog prosjeka od 3,9 odsto tokom istog perioda.

Lin je takođe ukazao da je potrebno da u NR Kini budu nastavljene tržišno orijentisane reforme i ubrzaju unaprjeđenje sistema socijalne zaštite i raspodijele prihoda.

“U narednih nekoliko godina očekuje se da će privredni rast Kine iznositi oko osam odsto. Vjerujem da će se ostvariti cilj iznesen na 18. Kongresu Komunističke partije Kine, a kojim je predviđeno da će se udvostručiti vrijednost bruto društvenog proizvoda i prosječnog prihoda stanovnika u gradovima i sijelima,“ rekao je Lin.

Lin je dodao da domaće industrija ima veliki prostor za razvoj i da su u NR Kini velika ulaganja u osnovnu infrastrukturu.
Ukoliko iskoristi svoje komparativne prednosti, privreda Nr Kine će i dalje ubrzano rasti, smatra Lin, prenosi capital.ba.

Strateg Kineske korporacije za međunarodnu saradnju (CIČ) Huang Haidžou očekuje da će ekonomski rast u NR Kini ove godine iznositi 8,1 odsto.
„U narednih nekoliko godina, kineski privredni rast će ne samo biti veliki, već će i ubrzati“, ocijenio je Huang.

Huang je ocijenio da je doprinos NR Kine svjetskom BDP u porastu, a da će njen doprinos globalnom tržištu kapitala takođe biti sve veći.
U 2011. je BDP Kine iznosio 10 odsto ukupnog svjetskog BDP, u poređenju sa 4,4 iz 2002.

Privreda NR Kine zaostaje samo za Sjedinjenim Američkim Državama čiji je nominalni BDP u 2011. procijenjen na preko 15 biliona dolara.
Direktor Kineskog centra za makroekonomska istraživanja Lu Feng, na osnovu prognoza istraživačkih instituta, predviđa da će privreda NR Kine u 2013. napredovati tempom od 8,1 do 8,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *