Jedinstvene vozačke dozvole u Evropskoj uniji

Dodajte komentar

U Evropskoj uniji od subote, 19. januara, počeće se izdavati jedinstvene nove plastične dozvole Formata kreditnih kartica. Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. januara 2013. godine, što znači da će sve nove dozvole izdate nakon tog datuma u svim zemljama članicama morati da budu izrađene prema jedinstvenom evropskom modelu.

Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole sa neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamijenjene do 19. januara 2033. godine.

Zemlje članice imaju mogućnost da izdaju dozvole s rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vrijediće pet godina, a kod svakog produženja profesionalni vozači moraće proći ljekarski pregled.Uvode se i stroža pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje skuterima, najmanjim motociklima, tražiće se polaganje teoretskog ispita, a zemlje članice se mogu odlučiti i za uvođenje praktičnog.

Nova direktiva će značiti da građanin EU kome je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholisanom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne smije preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici, što je do sada bio slučaj u Evropi.

Takođe, predviđena je visoka mjera zaštite od falsifikovanja.

Direktiva je donijeta 2006. godine, a zemlje članice morale su da je uvrste u svoja zakonodavstva do kraja prošle godine, kako bi mogla da se primjenjuje od 19. januara ove godine.

Glavni ciljevi uvođenja jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u EU, kao i sprečavanje prevara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *