Fed očekuje ubrzanje rasta i smanjenje nezaposlenosti u SAD-u

Dodajte komentar

Američka ekonomija ove godine mogla bi da poraste po stopi od 2,5 posto, a u idućoj od 3,5 posto, kazao je danas zvaničnik Feda Charles Evans. Takođe, Evans smatra da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u ovoj godini u prosjeku mogla da iznosi 7,4 posto, a u 2014. pasti na 7 posto.

“Dobar indikator poboljšanja stanja na tržištu rada bilo bi povećanje zaposlenosti za 200.000 mjesečno tokom više mjeseci. Sada se u prosjeku otvara 150.000 novih radnih mjesta mjesečno, no vrlo neravnomjerno. Trebalo bi da vidimo brži rast zapošljavanja i manje mjesečne oscilacije”, izjavio je Evans, predsjednik Feda u Chicagu. Kreiranje milion radnih mjesta u razdoblju od šest mjeseci bilo bi ‘značajno’ poboljšanje, no spuštanje stope nezaposlenosti ispod ključnog nivoa od 6,5 posto vjerovatno će trajati nešto duže, moguće sve do sredine 2015. godine, procijenio je Evans govoreći na Azijskom finansijskom forumu u Hong Kongu.Prošlogodišnja odluka Feda da monetarnu politiku veže uz specifične ekonomske uslove trebalo bi da ojača oporavak uz zadržavanje inflacije pod kontrolom, smatra Evans, inače glavni arhitekta američke monetarne politike.

Ističe da ta odluka osigurava dodatnu labavost monetarne politike, jer su tržišta uvjerena da će kamatne stope u SAD-u ostati niske sve dok se rast ekonomije ne ubrza, prenosi seebiz.eu.

Američka ekonomija u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasla je po stopi od 3,1 posto na godišnjem nivou, no procjenjuje se da je u četvrtom tromjesečju usporila rast. Stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 7,8 posto.

Evans je u današnjem nastupu upozorio američke zastupnike u Kongresu da ne preduzimaju previše agresivne korake oko smanjivanja potrošnje.

“SAD mora konsolidirati finansije svog javnog sektora, no to mora činiti postupno kako bismo izbjegli dalje ekonomske potrese ili još jedan gospodarski pad”, poručio je Evans.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *