Fabrika linoleuma napravila promet od 100 miliona eura

Linoleum, nekada noćna mora domaćica, ponovo je u modi i njegova prozvodnja sve više raste, a fabrika ove podne prostirke u Njemačkoj ima godišnji promet oko 100 miliona eura. U Delmenhorstu kod Bremena već 125 godina proizvodi se linoleum – od jute, plute, smole, krede i lanenog ulja.

Zgrada te firme smještena je u ulici koja je naziv dobila po ovom proizvodu – Linoleum. U hodniku ispred kancelarije direktora fabrike vise uokvireni stari uzorci linoleuma – fini, orijentalni ornamenti u tamnim bojama.

Dvadesetih godina prošlog vijeka pokušavali su da imitiraju orijentalne tepihe da bi i mali korisnik imao utisak da ima nešto luksuzno u kući – to je ručni, veoma komplikovani rad, koji danas više niko ne može da plati.Sastojci od kojih se proizvodi linoleum prirodne su i obnovljive sirovine – juta iz Indije, Bangladeša ili Pakistana, smola iz Azije, laneno ulje iz Kazahstana i Ukrajine, a u Njemačkoj se snabdijevaju piljevinom i vapnencem – javlja Radio „Dojče vele“.

Linoleum se danas proizvodi u više boja, a ne samo u sivoj, crnoj, smeđoj, kako je ranije bilo.

Linoleum se uglavnom postavlja u školama, vrtićima, bolnicama, staračkim domovima, sportskim dvoranama, ljekarskim ordinacijama – jer ima antibakterijsko svojstvo. Niko ne zna zašto, ali činjenica je da sadrži manje klica, prenosi capital.ba.

Pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka plastične podne obloge, kao što je PVC, skoro potpuno su sa tržišta izgurale linoleum koji se sada ponovo vraća na tržište.

Check Also

Pod kojim uslovima se može raditi i nakon odlaska u penziju

U Crnoj Gori od gotovo 110.000 penzionera 3.139 ide na posao i nakon odlaska u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.