USS traži: Nacionalna penzija za majke sa troje djece

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata (USS) bori se za nacionalnu penziju ženama sa troje i više djece. U Rezoluciji USS, predloženo je da majke koje su rodile četvoro djece za penziju trebaju imati 15 godina radnog staža, a majke troje djece 25 godina staža.

Sindikat će pokušati da u Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti uđu odredbe koje bi obradovale i Podgoričanku Vesnu Pejović dok čeka treće dijete.

Pejović ima 30 godina i prije nego je rodila prvo dijete uspjela je da zaradi dvije godine radnog staža. Od tada ne uspjeva da se zaposli. Završila je Ekonomski fakultet i apsolvent je prava.

“Nedavno sam pokušala da se zaposlim u banci i u posljednjem krugu razgovora, kada nas je ostalo petoro, primili su tri muškarca, a ja i druga žena smo odbijene. To su uslovi na tržištu sa kojima mi moramo da se borimo”, kazala je Pejović.Ona smatra da je posao teško naći, ali i zadržati jer se poslodavci plaše da će majke često odsustvovati zbog djece, pišu Vijesti.

“Žene jednostavno nijesu poželjne i ta penzija koja bi nam bila izvjesna bi značila neku sigurnost”, kazala je Vesna.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da se rezolucija odnosi na zaštitu materinstva i očuvanje stope nataliteta.

Žene koje rode više djece, kaže Keković, zbog svog doprinosa državi, treba da imaju poseban status i privilegije.

“To je tema o kojoj ćemo voditi kampanju i pričati tokom ove godine a već imamo podršku nevladinog sektora”, rekao je Keković.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *