Neće EU i SAD – Arapi ulažu u Afriku

Dodajte komentar

Kompanije iz bogatih arapskih zemalja sve više investiraju u ogromna prostranstva i neiskorišćene potencijale Afrike, u odnosu na raniji trend, prenosi Rojters.

Jedan od razloga za takvu promjenu su dužnički problemi na tržištima SAD i Evrope, pa ti regioni nisu više atraktivni za neke arapske investitore kao što su bili do prije par godina.

Međutim, postoji i niz pozitivnih motiva, uključujući brz privredni rast u Africi, rast srednje klase na tom kontinentu sa preko 900 miliona ljudi i osećaj da je njegov veći dio politički sve stabilniji. Afrika, takođe, ima dvije posebne atrakcije za klimatski manje pogodne zemlje Bliskog istoka – ona je izvor hrane i obradivog zemljišta, uz ubrzan razvoj infrastrukture, sličan onom koji se odvijao u arapskim zemljama u protekloj deceniji, naveo je Rojters.Iskustvo bliskoistočnih zemalja u brzoj izgradnji aerodroma, luka i komunikacionih mreža može biti iskorišćeno u Africi, a priliv arapskog novca na kontinent, ubrzan tokom 2012, mogao bi da postane važan činilac tamošnjeg privrednog rasta. Vrijeme u kome se dešava afrički ekonomski procvat veoma je povoljno za bliskoistočne zemlje, koje, zahvaljujući rastu cijena nafte, imaju na raspolaganju dosta novca za investiranje.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da su arapske zemlje izvoznice nafte u 2012. ostvarile ukupan suficit u trgovini robom i uslugama od oko 400 milijardi dolara.

Većina tog novca otišla je u devizne rezerve, ali je dobar dio otišao i na kupovinu sredstava kao što su američke državne obveznice.
Godišnja trgovina između Bliskog istoka i Afrike je u poslednjoj deceniji porasla petostruko, na 49 milijardi dolara u odnosu na 10 milijardi iz 2002, pokazali su podaci banke “Standard Čarterd”.

U prošlosti je većina arapskih investicija odlazila na sjever Afrike, zbog lingvističkih, kulturoloških i političkih veza. Sada se, međutim, ulagači sa Bliskog istoka sve više okreću podsaharskoj Africi, a u nekim slučajevima sjeverni deo kontinenta koriste kao bazu za takve poduhvate, prenosi b92.

Arapske kompanije pokazuju najveće interesovanje za poslove u oblasti osiguranja, infrastrukture i telekomunikacija, a još jedna od oblasti za koju su zainteresovani je poljoprivreda.

Države poput Saudijske Arabije i Katara kupuju velike obradive površine u inostranstvu, da bi osigurale dostupnost zaliha hrane.

U istraživanju objavljenom krajem 2011, “Standard Čarterd” navodi da su arapske zemlje usredsredile investicije u poljoprivredne sektore sedam zemalja – Sudana, Mozambika, Etiopije, Tanzanije, Kenije, Malija i Senegala.

Banka, međutim, napominje da se u datim zemljama vodi debata o ulozi stranih investitora.

“Transparentnost, održivost i korist za lokalne zajednice biće osnovni elementi” koje ulagači moraju da poštuju, navodi se u izveštaju.
Sve dok afričke privrede budu rasle značajno bržim tempom u odnosu na ostatak svijeta, trend rasta arapskih investicija u date zemlje će biti održan, zaključio je Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *