Zatraženo ukidanje stečaja u "Bjelasici Radi"

Dodajte komentar

Stečajni upravnik u kompaniji „Bjelasica Rada”, vlasništvo Veselina Barovića, dostavio je bjelopoljskom Privrednom sudu, četiri dana prije isteka plana reorganizacije, predlog za ukidanje stečaja. U zahtjevu koji je stečajni upravnik Ognjen Jovović poslao stečajnom sudiji Senadi Hasanagić navodi se da je dužnik vratio najveći dio duga. Zahtjev je zaveden u sudu 27. decembra, a inicirao ga je predsjednik „Bjelasice Rade” Bojša Šotra, koji je ukidanje stečaja tražio 13. decembra prošle godine.

Stečajni upravnik navodi da je stečajni dužnik od ukupno utvrđenih potraživanja u iznosu od 4,9 miliona eura izmirio 4,2 miliona, ili 86,2 odsto duga. Neizmireno je ostalo 680.000 eura, što se odnosi na dug prema NLB Interfinans banci od 300.000 i OTP faktoringu, koji je preuzeo potraživanja CKB-a od 250.000 eura. U redu neobezbijeđenih potraživanja ostalo je 130.000 eura duga prema više povjerilaca.

– Stečajni dužnik raspolaže imovinom koja višestruko nadmašuju visinu neizmirenih obaveza, a bitan je i podatak da obezbijeđeni povjerioci imaju uspostavljene hipoteke na imovini, koja je realno vrednija od iznosa potraživanja – navodi se u rezimeu konačnog izvještaja stečajnog upravnika. Privredni sud je rješenjem od 11. jula prošle godine, na predlog banaka, utvrdio kršenje petogodišnjeg plana reorganizacije, koji je počeo da se primjenjuje od januara 2008. Apelacioni sud je po žalbi kompanije ukinuo to rješenje i vratio postupak na ponovno odlučivanje. Plan reorganizacije sprovodilo je rukovodstvo „Bjelasice Rade”, bez ikakvih ograničenja i sa punim poslovnim kapacitetom.

–Stečajni dužnik se tokom realizacije plana reorganizacije suočavao s mnogo problema. Konstantno je imao problema sa postizanjem dovoljnog nivoa prihoda zbog nedovoljne prodaje gotovih proizvoda, što je rezultiralo konstantnom nelikvidnošću, zbog čega nije uspijevao da servisira troškove redovnih poslovnih aktivnosti i obaveze prema povjeriocima – navodi se u Jovovićevom dopisu.

Ukupno prijavljena potraživanja od kompanije iznosila su 7,7 miliona, od čega je priznato 4,9 miliona. Obezbijeđena potraživanja iznose 2,9 miliona, prioritetna 1,4 miliona, glavna 81,6 hiljada, a neobezbijeđena 432.000 eura. Stečajni upravnik je osporio 3,3 miliona eura prijavljenih potraživanja.

Plan reorganizacije predviđao je da se dug izmiri od prodaje dijela imovine koja nije bila založena, odnosno stare upravne zgrade, i od kredita, odnosno dokapitalizacije preduzeća.

Zadužili se još 1,14 miliona

U rezimeu konačnog izvještaja navodi se i da je kompanija zbog problema u poslovanju napravila novi dug od 1,14 miliona. Od toga je dug prema stečajnom upravniku 32.000, za poreze i doprinose zaposlenih 641.000, za PDV 132.000 i prema dobavljačima 135.000 eura, piše DAN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *