Vlada kupuje zgradu Podgoričke banke u centru grada

Dodajte komentar

Vlada će kupiti od Sosijete Ženeral Montenegro banke njeno bivše sjedište sa ukupno 1.269 kvadrata poslovnog prostora u Ulici Novaka Miloševa u centru Podgorice za 1,4 miliona eura.

Nekadašnje prostorije banke u kojima će se smjestiti dio državne administracije, Vlada će kupiti na lizing i to na period od pet godina po fiksnoj kamati od sedam odsto. Prosječna cijena kvadrata je 1.103 eura, računajući podrumske i prostorije u potkrovlju. Još nije određeno koje će institucije biti smještene u ovoj zgradi, ali će biti neke od onih koje su plaćale zakup poslovnih prostora u Podgorici.Za zakupe poslovnih prostora u kojima je smještena administracija država je potrošila milionske iznose, a samo u prošloj godini izdvojila je 7,5 miliona eura. Iz Vlade je ranije “Vijestima” rečeno da će u cilju racionalizacije troškova prodati svoja 23 poslovna prostora koja im ne koriste i prekinuti dugogodišnju praksu davanja pozamašnih kirija za “nesmetan rad državnih institucija”.

Država izdaje 46 poslovnih prostora, koji su površine nešto veće od 11.000 kvadrata, u Podgorici Nikšiću, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kolašinu, Tivtu i od toga zarađuje oko 193 hiljade eura godišnje.

To su podaci do kojih su došli predstavnici ministarstava finansija i odbrane, popisujući poslovne prostore u vlasništvu države. U zaključcima koji su predloženi Vladi piše da je većina poslovnih prostora u vlasništvu države korišćena za razne namjene, a najmanje za kancelarije. Konstatuje se da bi se novcem od prodaje poslovnih prostora koji ne mogu da se iskoriste mogla izgraditi zgrada u kojoj bi se smjestil državne službe koje plaćaju visoke iznose za zakupninu, pišu vijesti.me.

Vlada je juče imenovala za novi mandat dosadašnje direktore Uprave za antikorupcijsku incijativu i uprave za kadrove Vesnu Ratković i Svetlanu Vuković za vršioce dužnosti direktora te uprave. Damir Grbović je imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora direktorijata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova. Zoran Pažin je ponovo imenovan za predstavnik države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu gdje je zastupao državu prethodne četiri godine, a data je saglasnost da se Snježana Simović razriješi sa mjesta vršioca dužnosti direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Predložili izmjene zakona zbog kriznog poreza

Vlada je usvojila predlog izmjena zakon o porezu na dohodak fizičkih lica koji predviđa da se sve zarade iznad 400 eura u bruto iznosu,odnosno sve neto plate veće od 267 eura, oporezuju sa 12 umjesto dosadašnjih devet odsto.

Porez se računa na bruto platu, a poslodavci ga mogu platiti iz svog džepa ili za taj iznos smanjiti platu radnika, što će biti najčešći slučaj. Tri odsto na bruto platu, iznosi 4,5 odsto neto plate.

Taj krizni porez, kako je za sada planirano, ubiraće se samo u ovoj godini, a budući da izmjene zakona moraju proći hitnu proceduru u Skupštini i objavljivanje u Službenom listu zbog kratkih vremenski rokova neće se oporezovati januarske zarade.

Promjene zbog viška prihoda regulatora

Promijenjeno je i pet zakona nezavisnih regulatorni agencija što je bio preduslov da se sprovede Vladin zahtjev da regulatori sav višak prihoda uplaćuju u državni budžet.Ta mjera važiće do početka 2015. godine.

Planirano je i da se izmijeni protokol između Mministarstva finansija i Centralne banke da bi vrhovna monetarna institicija razliku izmuđu prihoda i rashoda uplaćivala u državni budžet. Protokol je bilo predviđao da se država odrekne svog dijela prihoda koji joj je CBCG morala uplaćivati kako bi se postigao zakonom utvrđeni limit za kapital CBCG od 50 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *