Povećanje poreza će ugroziti strane investicije

Dodajte komentar

Promjene poreske politike i ostale mjere koje su nužne u borbi protiv efekata širih ekonomskih poremećaja moraju biti postepene kako bi se tržište kvalitetno pripremilo i izbjeglo prelivanje ekonomije u sive tokove, a što bi u krajnjem obezvrijedilo željeni efekat promjena, smatraju u Američkoj privrednoj komori u Crnoj Gori (AmCham Montenegro).

“Trenutno postoji bojazan među članicama AmChama da bi moglo doći do povećanja ključnih poreza, kao što su stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreza na dobit, a to se takođe odnosi i na način na koji bi se to moglo uraditi, imajući u vidu da se dešavalo u par navrata da se neke mjere uvedu bez konsultacije sa privrednim subjektima tj. bez javne rasprave, kao što je bilo u slučaju uvođenja akciza na nove proizvode”, kazala je predsjednica AmCham Montenegra Svetlana Vuksanović.

Ona je podsjetila da je ta poslovna asocijacija nedavno poslala pismo Vladi u kojem upozoravaju da bi povećanje poreza dovelo do ugrožavanja priliva novih stranih direktnih investicija i usporilo realizaciju poslovnih planova postojećih ulagača, pišu vijesti.me.

Osim toga, prema njenim riječima, članice AmChama imaju i niz drugih prigovora iz oblasti javnih nabavki, na koje redovno ukazuju, ali i na pitanja koja se odnose na procjenu nepokretnosti i spore procedure za dobijanje građevinske dozvole.

“Kao poseban izazov bih izdvojila vladavinu prava i efikasnost sudstva, gdje je ključno osigurati dosljednu primjenu zakona i podzakonskih akata, kao i njihovu konzistentnost kako bi se izbjegla mogućnost različitog tumačenja. Takođe, naši sudovi moraju biti nezavisni i efikasniji u obavljanju svog posla, a posebna pažnja se mora usmjeriti na barijere sa kojima se naše članice suočavaju i na lokalnom nivou. Jako je bitno učiniti cjelokupni sistem javne uprave efikasnijim da bi djelovao kao servis privrednim subjektima i pomogao u rješavanju brojnih izazova kao što su siva ekonomija, zaostala potraživanja, problemi na tržištu rada i slično”, navela je Vuksanović, koja je i direktorica crnogorske ćerke firme američkog duvanskog proizvođača Philip Morris.

Vlada je, prema njenim riječima, u prethodnom periodu bila suočena sa izazovima koje je donijela ekonomska kriza, a istovremeno je bilo potrebno raditi na daljem poboljšanju poslovnog ambijenta i stvaranju uslova za dalje privlačenje stranih direktnih investicija (SDI).

“Smatram da je dobro to što vlada za sada nije poklekla pred mnogobrojnim pritiscima kao što su zahtjevi za povećanje poreza, već je imala u vidu stav privrede u ovom procesu. Oblast gdje bi vlada trebalo da fokusira svoje resurse jesu investicije u infrastrukturu ako želi da podstakne dalja ulaganja i poboljša produktivnost. Dodatne napore je potrebno uložiti na polju inovacija, tehnologije i poboljšanja tržišta rada u cilju stvaranja uslova za razvoj preduzetništva”, ocijenila je Vuksanović.

Porezi nijesu jedini bitan faktor za investitora

Vuksanović je ocijenila da ono što jednog investitora privlači da dođe i investira na novo tržište nijesu samo poreske stope, već je u pitanju niz drugih sistemskih i zakonskih mjera, politika i brojnih drugih faktora kao što su kultura poslovanja, geografski položaj, vladavina prava, infrastruktura, povezanost, i sično.

“Kada investitor sagledava mogućnost poslovanja na novom tržištu, on uzima u obzir sve ove faktore, a takođe ih upoređuje sa drugim zemljama. Istina je da investitori pristaju na plaćanje mnogo viših poreskih stopa u drugim zemljama, ali isto tako ne smijemo zaboraviti da su i rizici poslovanja u sređenijim zemljama, gdje imate jak sistem vladavine prava i efikasnost institucija, mnogo niži. Takođe, njih čini privlačnim i povezanost tržišta, kvalifikovana radna snaga i visoko razvijena tehnologija, dok Crna Gora treba da iskoristi svoje komparativne prednosti koje će biti presudne za odluku investitora, a poreske stope su svakako jedna od njih”, rekla je Vuksanović.

Notarske usluge preskupe

Prema anketi članova AmCham, došlo je do poboljšanja u odnosu na informacije o mogućnostima javnih nabavki, ali i dalje postoje problemi sprovođenja sudskih odluka.

“Članovi su napomenuli da preduzeća sada mogu da se registruju na centralnoj web stranici na kojoj su sve informacije o otvorenim tenderima dostupne i lako im je pristupiti. Članovi AmCham su takođe pohvalili uvođenje privatnih notara, što je potez koji je rasteretio sudove u smislu pružanja tih usluga i tako omogućio preduzećima da se usluge notara pružaju znatno brže, mada smatramo da su cijene ovih usluga jako visoke. U pogledu sudskog sistema, evidentno je da tu i dalje postoje problemi sa sprovođenjem odluka koje su donesene, čak i ako je presuđeno u korist preduzeća ili poslovnog subjekta”, smatraju članovi Američke komore.

Svaka firma da sagleda svoje poslovanje

Na pitanje kako vidi rješenje problema likvidnosti crnogorske privrede, s obzirom da međukompanijski dugovi prelaze cifru od 400 miliona eura, Vuksanović kaže da je za izlazak iz tog “začaranog kruga” potrebno prije svega da svako preduzeće sagleda svoje poslovanje.

“Onog trenutka kada preduzeće uoči rizik nelikvidnosti ono mora pristupiti primjeni hitnih mjera za sprečavanje ovog rizika. Otuda je suština sanacije preduzeća da se osigura sposobnost plaćanja i odstrani prezaduženost. Sve dok novčani tok ne bude u stanju da pokrije potrebe likvidnosti, preduzeće pribjegava primjeni hitnih mjera za oslobađanje sredstava koja su vezana u aktivi. To znači tijesno usklađivanje odluka o oslobađanju sredstava iz oblasti proizvodnje, nabavke i marketinga”, smatra Vuksanović.

Mjere koje bi se mogle preduzeti odnose se, prema njenim riječima, na stalno i dosljedno upravljanje novčanim tokovima, aktivne rezerve likvidnosti, smanjenje zaliha, smanjenje potraživanja, kao i na kratkoročno i dugoročno finansiranje prodaje.

U 2012. bilo napretka, ali treba ubrzati reforme

Na pitanje šta je obilježilo 2012. godinu kada su uslovi za poslovanje i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u pitanju, Vuksanović je istakla napredak opština u procesu uvođenja tehnoloških rješenja i relevantnih procedura za lakše pokretanje posla.

“Istovremeno, smatram da postoji prostor za jačanje javne administracije u pogledu dodatne edukacije službenika, kako bi se obučili za kvalitetnije obavljanje posla. Bitan napredak je napravljen i u oblasti zaštite stranih investitora, gdje se Crna Gora nalazi skoro na vrhu liste Svjetske banke, zauzimajući 21. mjesto, što je jako značajno u procesu privlačenja stranih direktnih investicija”, navela je Vuksanović.

Pomaci su, prema njenim riječima, ostvareni u sektoru građevinarstva, u dijelu pristupa podacima o vlasništvu zemljišta, kao i do veće efikasnosti u postupanju po zahtjevima i izdavanju dokaza o vlasništvu. Vuksanović očekuje da će Crna Gora i u 2013. godini biti pod uticajem recesije u eurozoni i regiona, zbog čega očekuje da se državne institucije ozbiljno pozabave ovom problematikom, te da i dalje rade na podsticanju ekonomskog razvoja.

“Ono na šta posebno treba da se obrati pažnja jeste jačanje napora po pitanju fiskalnih i strukturnih politika, uz težnju da se nastavi fiskalna konsolidacija i institucionalne reforme. Takođe, moraju da se ubrzaju reforme tržišta rada, investicione klime i reforme javnog sektora. Uzimajući u obzir aktuelni proces EU integacija, potrebno je dalje raditi na produbljivanju trgovinskih i finansijskih integracija, kao i otvaranju tržišta i nalaženju mogućnosti za razvoj preduzetništva”, kazala je Vuksanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *