Novi porez na plate od marta

Dodajte komentar

Januarske plate, prema sadašnjoj situaciji, neće se oporezovati za dodatnih tri odsto u bruto iznosu jer prethodno mora da se izmijeni Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, što je preduslov da bi država mogla da ubira taj „krizni prihod“.

Porez se računa na bruto platu, a poslodavci ga mogu platiti iz svog džepa ili za taj iznos smanjiti platu radnika, što će biti najčešći slučaj. Premijer Milo Đukanović je kazao da će zaposlenima koji primaju platu iz budžeta ona biti smanjena za taj iznos. Tri odsto na bruto platu, iznosi 4,5 odsto neto plate. Računajući prema donjoj granici zarade od 400 eura u bruto iznosu, dodatno će biti oporezovana svaka neto plata preko 267 eura.Iz Ministarstva finansija  juče nije precizno odgovoreno „Vijestima“ na pitanje kada će zvanično početi da se primjenjuje ta krizna mjera, ali i kada očekuju da izmjene Zakona predloži Vlada i usvoji Skupština.

„Ministarstvo finansija je zaduženo da stvori pretpostavke za uvođenje kriznog poreza kroz izmjenu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i isti je u završnoj fazi usaglašavanja, nakon čega će biti upućen u vladinu, a potom skupštinsku proceduru“, saopšteno je juče u Ministarstvu finansija.

Prema nezvaničnim informacijama, izmjene Zakona mogle bi se naći na današnjoj ili narednoj sjednici Vlade, a treba i da se zakaže vanredna sjednici Skupštine krajem januara kako bi se taj zakonski akt usvojio po hitnom postupku. Nakon toga slijedi procedura objavljivanja zakona u Službenom listu kako bi on zvanično mogao da se primjenjuje. Imajući u vidu tu proceduru, izvjesno je da zbog kratkog vremenskog roka januarske zarade neće moći da se oporezuju, prenose vijesti.me.

Povećanje poreza na dohodak fizičkih lica sa sadašnjih devet na 12 odsto krizni je porez koji će se prema planu ubirati u ovoj godini. Iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li će odustati od te mjere i početi da primjenjuju progresivnu stopu oporezivanja ukoliko se pokaže da bi efekti po budžet bili bolji.

Ministarstvo finansija je dužno, shodno zaključcima Skupštine koji su usvojeni u sklopu budžeta za ovu godinu, da do kraja marta uradi analizu efekata modela oporezivanja dohodaka fizičkih lica koji bi se zasnivao na primjeni progresivnih poreskih stopa. To je bio zahtjev SNP-a i SDP-a.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *