Nastavak uzlaznog trenda u zemljama centralne i istočne Evrope u 2013.

Dodajte komentar

Pad makroekonomskih pokazatelja u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE) trebalo bi da bude zaustavljen u prvom kvartalu 2013. godine, ocjenjuju analitičari Erste grupe u najnovijem izvještaju Tržišta i akcije u CIE, i prognoziraju nastavak opšteg uzlaznog trenda u ovoj godini.

„U narednom periodu, dalje poboljšanje situacije na tržištima će iziskivati fundamentalnije argumente, kao što je poboljšanje rasta dobiti“, navodi u izvještaju rukovodilac Odjeljenja za istraživanje vlasničkih instrumenata u CIE u Erste Grupi, Hening Eshkuchen.Najnoviji ZEW/Erste indikator sentimenta za CIE pokazuje da su se neznatno pogoršala ekonomska očekivanja za narednih šest mjeseci. Za Češku Republiku, Poljsku i Slovačku eksperti i dalje uglavnom očekuju stabilizaciju ekonomskog razvoja u narednih šest mjeseci. Stoga je procjena trenutne situacije u Slovačkoj i Poljskoj prilično uravnotežena ili pozitivna.

Ekonomski sentimenti su se znatno popravili za Rumuniju. Ekspertska procjena sadašnje ekonomske situacije se poboljšala za Hrvatsku, Mađarsku i Rumuniju.

Što se tiče unosnosti za alokaciju sredstava po zemljama, analitičari Erste grupe daju „najsnažniju preporuku za preusmjeravanje od Turske prema Rusiji“.
„Rumunija i jugoistočna Evropa mogle bi da imaju koristi od statusa frontier tržišta, pod pretpostavkom da opšte viđenje rizika ostane pozitivno“, objašnjava Eshkuchen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *