Nastavak uzlaznog trenda u zemljama centralne i istočne Evrope u 2013.

Pad makroekonomskih pokazatelja u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE) trebalo bi da bude zaustavljen u prvom kvartalu 2013. godine, ocjenjuju analitičari Erste grupe u najnovijem izvještaju Tržišta i akcije u CIE, i prognoziraju nastavak opšteg uzlaznog trenda u ovoj godini.

„U narednom periodu, dalje poboljšanje situacije na tržištima će iziskivati fundamentalnije argumente, kao što je poboljšanje rasta dobiti“, navodi u izvještaju rukovodilac Odjeljenja za istraživanje vlasničkih instrumenata u CIE u Erste Grupi, Hening Eshkuchen.Najnoviji ZEW/Erste indikator sentimenta za CIE pokazuje da su se neznatno pogoršala ekonomska očekivanja za narednih šest mjeseci. Za Češku Republiku, Poljsku i Slovačku eksperti i dalje uglavnom očekuju stabilizaciju ekonomskog razvoja u narednih šest mjeseci. Stoga je procjena trenutne situacije u Slovačkoj i Poljskoj prilično uravnotežena ili pozitivna.

Ekonomski sentimenti su se znatno popravili za Rumuniju. Ekspertska procjena sadašnje ekonomske situacije se poboljšala za Hrvatsku, Mađarsku i Rumuniju.

Što se tiče unosnosti za alokaciju sredstava po zemljama, analitičari Erste grupe daju „najsnažniju preporuku za preusmjeravanje od Turske prema Rusiji“.
„Rumunija i jugoistočna Evropa mogle bi da imaju koristi od statusa frontier tržišta, pod pretpostavkom da opšte viđenje rizika ostane pozitivno“, objašnjava Eshkuchen.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *