Kineska ekonomija će do 2019. premašiti američku

Kina će za manje od šest godina ekonomski premašiti Sjedinjene Američke Države (SAD), navodi se u zvaničnom istraživanju kineske Akademije nauka, a do 2049. postati najmoćnija država na svijetu, prenose kineski mediji.

U dokumentu se navodi, da će kineska privreda biti moćnija od američke do 2019., a da će „međunarodni status“ Kine biti jači od američkog do 2049. – stogodišnjice osnivanja Narodne republike Kine.

Prema istom izvještaju Kina je jedanaesta zemlja na svijetu po zdravlju, odmah iza Kostarike, dok je Švedska na vrhu liste najzdravijih nacija.Za sada nije moguće dobiti tekst ovog izvještaja od kineske Akademije nauka, prenose agencije.

Međunarodni analitičari kažu da su decenije ekonomskih reformi i otvorenosti tržišta za strane investicije od siromašne i pretežno poljoprivredne zemlje napravili drugu ekonomsku silu u svijetu, poslije SAD-a.

Isti analitičari očekuju da ekonomija Kine premaši američku u prvoj polovini ovog vijeka, prenose agencije, ali procjenjuju da će SAD ostati bogatije po glavi stanovnika s obzirom da u Kini živi 1,3 milijardi stanovnika.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *