Kameronovi planovi nanijeće štetu privredi?

Dodajte komentar

Planovi britanskog premijera Dejvida Kamerona da ponovo pregovara o članstvu zemlje u EU osuđeni su na propast i mogli bi da nanesu štetu britanskoj ekonomiji, upozoravaju britanski privrednici.

Šefovi nekih od najvećih britanskih kompanija, uključujući „Britiš telekom“ /BT/ i „Virdžin“, uputili su otvoreno pismo u kome navode da bi pokušaj da se napravi velika promjena u odnosima Britanije sa EU mogao da „stvori štetnu neizvjesnost“ i smanji investicije u Britaniju, piše danas britanski list „Telegraf“.

Očekuje se da će premijer kasnije ovog mjeseca održati govor o budućnosti Britanije u EU, iznoseći planove za „traganjem za novim rješenjem“, koje bi onda moglo da se ponudi narodu Britanije na referendumu.

Konzervativci žele da se članstvo Britanije na neki način smanji, a mnogi pozivaju da se ponovo vrati pojednostavljeni „sporazum o zajedničkom tržištu“.

Konzervativci tvrde da, ako je takav sporazum sada moguć, onda Britanija treba da se potpuno isključi iz EU.

Kameron je rekao da ne želi da Britanija napusti EU, jer to nije u najboljem interesu Britanije.

Ipak, britanski biznismeni rekli su danas da Kameron treba da pregovara samo o izmjenama propisa i regulativa koje pogađaju industrije, kao što su telekomunikacije i energetika.

Druge članice EU neće prihvatiti sveobuhvatne izmjene odnosa sa Britanijom, što bi moglo prisiliti Britaniju da napusti blok.

„Moramo da budemo veoma oprezni da ne pozivamo na nove pregovore o izmijenjenom članstvu u EU, što bi sigurno bilo odbijeno“, navodi se u pismu i dodaje da bi pozivanje na tako nešto u ovim okolnostima ugrozilo članstvo u EU i stvorilo štetnu neizvjesnost za britansku privredu, a to je posljednje što bi premijer želio.

Pismo su potpisali biznismeni kao što su predsjedavajući „Virdžin grupe“ Ričard Brenson, šef kompanije BT Majkl Rejk, šef kompanije „Rio Tinto“ Žan du Plesis i Malkolm Sviting, stariji partner u advokatskoj kancelariji „Kliford Čens“.

U pismu biznismena navodi da je EU i dalje od suštinskog značaja za privredu Britanije. „U EU odlazi polovina našeg izvoza i to je najjači trgovinski blok na svijetu. Druge članice EU su glavni izvor i destinacija direktnih stranih ulaganja u i od Britanije, što čini oko polovinu naših investicija“, navodi se u pismu, prenosi capital.ba.

Neki kritičari konzervativci smatraju da su najvažnije ekonomske veze Britanije sa zemljama koje su izvan Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *