ESM prodao prve kratkoročne obveznice

Dodajte komentar

Novi trajni fond za spasavanje evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), uspješno je u utorak pokrenuo program prodaje obveznica radi prikupljanja sredstava za eventualnu pomoć krizom pogođenim zemljama, zabilježivši veliku tražnju dužničkih hartija.

ESM je prodao tromjesečne obveznice u vrijednosti od 1,9 milijardi eura, a međunarodni investitori potraživali su zapise u iznosu većem od šest milijardi evra, javila je njemačka televizijska mreža Dojče vele.

Finansijski direktor ESM Kristof Frankel izjavio je da rezultati aukcije pokazuju da investitori „imaju povjerenja“ da će trajni mehanizam spasavanja uspješno preuzeti obaveze svog prethodnika, privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Investitori su povjerenje u novi fond iskazali time što su pristali na negativne kamatne stope od minus 0,0324 odsto.

Novopostavljeni japanski ministar finansija Taro Aso izjavio je da će zvanični Tokio kupiti obveznice evropskog spasilačkog fonda, ne precizirajući kada će se to desiti i koji iznos zapisa će Japan kupiti.

Aso je napomenuo da će nova vlada Japana iskoristiti devizne rezerve kako bi platila obveznice, dodajući da će to učvrstiti ulogu Japana kao jednog od najvećih trgovinskih partnera Evrope.

„Stabilizacija finansijske krize u Evropi doprinijeće stabilnosti svjetskih valuta, uključujući jen“, zaključio je ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *