Grijanje na pelet: Da glava ne boli od računa

Dodajte komentar

Vjerujemo da vam je toplo u domovima ovih dana. Iako će neke od vas zbog toga boljeti glava kad stignu računi, ima onih koji su taj problem riješili.

I to tako što se griju na pelet, odnosno drvni otpad.

Početkom godine ministarstvo ekonomije će pokrenuti projekat u okviru kojeg će dodjeljivati beskamatne kredite građanima za ugradnju peći za ovaj način grijanja.

U Bijelom Polju dobro iskustvo

U Bijelom Polju se nalazi prva zgrada u Crnoj Gori koja se grije na pelet.

Zgrada kao bilo koja druga Bijelom Polju, radijator koji grije kao i ostali, razlika se primjeti tek u kotlarnici.

“Zašto pelet? Prvo ono što je nama veoma bitno znači je gabariti koje pelet zauzima, 4 do 5 puta manje zauzima nego recimo drva ili ugalj. Drugi je razloe aero zagađenje koje je jako minimalno”, priča Aleksandar Rakonjac, stanar zgrade.

Dima je i do tri puta manje, ostaje tek 1 odsto pepela, a ni cijena nije zanemarljiv faktor.

“Možda i do 70 centi, što je u svakom slučaju uspjeh jer mi na sjeveru kažemo ako je grijanje do euro po kvadratu to je stvarno uspjeh”, dodaje Rakonjac.

Laka ugradnja

Zbog toga će ministarstvo ekonomije početkom godine pokrenuti projekat dodjele beskamatnih kredita za uvođenje ovakvih sistema grijanja

“Odmah nakon novogodišnjih praznika, neki je naš interni plan da nakon potpisivanja ugovora sa donatorom, izabremo banke, izaberemo kompanije, nažalost ta nam sredstva nisu bila na raspolaganju prije zime”, kaže Dragica Sekulić iz Ministarstva ekonomije.

Dobra je vijest da se sistem uvodi brzo i da nisu potrebni nikakvi posebni preduslovi.

“To je skoro kompatibilno ili slično grijanju na drva odnosno ugalj, samo što je ovaj automatizovan sistem grijanja i gdje se sa ovim načinom grijanja dobija neki komfor. Ako se računa onaj period instalacije grijanja, 50 do 100 kvadrata obično to traje jedan do dva dana, ali to podrazumijeva da se uradi čitav sistem grijanja, ali ugradnja samog peleta je sasvim jednostavna ugradnja i obično se radi od jednog do par sati”, priča Muzafer Ljuca koji ima firma za ugradnju ovog sistema grijanja.

Firmama stvoriti tržište

Cijena zavisi od mnogo faktora, ali se kreće nešto iznad hiljadu eura. U poređenju sa lož uljem i ugljem, ovakvo grijanje je jeftinije, dok je nešto skuplje od grijanja na drva.

“Ogrijevno drvo u Crnoj Gori je dosta jeftino iz razloga što se tehničko drvo koje bi se moglo koristiti za neke druge namjene vrlo često koristi za grijanje, činjenica je da je posljedica, da je ta cijena posljedica vrlo često neplanske sječe šume”, priča Sekulić.

S druge strane, velike količine drvnog otpada nisu iskorišćene.

“Podstičete firme koje se bave preradom drveta da taj drvni otpad opet prerađuju i od njega stvaraju nešto što je korisno i na taj način im stvarate tržište u Crnoj Gori”, dodaje Sekulić.

Zato stanari ove zgrade i drugima preporučuju grijanje na pelet.

“Nadam se da će i druge zgrade poći našim primjerom, da će uvesti u svoje zgrade jedno moderno grijanje, koje je lako održavati i da će to povećati enegetsku efikasnost”, kaže Rakonjac.

I smanjiti račune za struju, što je u ovoj situaciji možda i najvažnije.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *