ŠKODA PRAHA Invest zainteresovana da gradi drugi blok termoelektrane u Pljevljima

Dodajte komentar

Češka kompanija ŠKODA PRAHA Invest zainteresovana je da u pljevaljskom basenu, sagradi blok termoelektrane snage 500 megavata, saznaje Portal Analitika.

Oni su novembra prošle godine poslali Pismo o namjerama, u kome obavještavaju Vladu da su zainteresovani da realizuju taj projekat.

Pismo o namjerama, po pravilu, ne sadrži tehničke specifikaciju projekta niti iznos cifre predviđen za realizaciju izgradnje drugog bloka. Prema nezvaničnim informacijama, za valorizaciju pljevaljskog termoenergetskog basena potrebno je oko milijardu eura.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je ranije kazao da je za valorizaciju pljevaljskog basena interesovanje, osim Kineza koji su već poslali ponudu, pokazala i “jedna češka kompanija”. Za valorizaciju pljevaljskog basena interesovanje pokazuje turski Toščelik koji bi, u slučaju preuzimanja KAP-a, gradio termoelektranu na Maoču.

Prema podacima sa sajta kompanije, ŠKODA PRAHA Invest je najveći češki isporučilac projekata i graditelj izvora električne energije i njihovih tehnoloških dijelova, sistemom “ključ u ruke”.

– Mi smo aktivni prvenstveno u gradnji postrojenja za proizvodnju konvencionalne i nuklearne energije, ali i u toplanama, CCGT elektranama i sektoru obnovljivih izvora energije, kaže se na sajtu i ističe da su oni sagradili sve nuklearne elektrane u Češkoj i Slovačkoj.

ŠKODA PRAHA Invest isporučuje gotove projekte za proizvodnju struje, obavljaju montažu do puštanja u rad, kao i osiguranje garancija, navodi se na sajtu. Dio su čuvene korporacije ŠKODA, koja je široj javnosti poznata po proizvodnji automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *