Deseti dan štrajka radnika HTP Onogošt: Decenije rada nisu za 5.000 eura

Dodajte komentar

Radnici nikšićkog hotelskog preduzeća Onogošt, koji su ostali bez posla 31. decembra, deseti dan štrajkuju.

Od ponedjeljka i protesta u Podgorici ispred zgrade Vlade prekinuli su da gladuju.

Sada su u prostorijama mliječnog restorana Onogošta i u smjenama čekaju šta će donijeti 2013. godina. Staru su ispratili zajedno, na istom mjestu, uz piće i nadu, pišu Vijesti.

“Šta vam više imamo reći”, odgovaraju zlovoljno radnice iz zadimljenog ugla restorana.

Da zvanično pričaju, kako ocjenjuju, nemaju snage, ni potrebe.

Ostali su bez posla, sljeduje ih Biro rada, a otpremnine im nijesu isplaćene, niti žele one koje nudi Vlada nakon više decenija rada u preduzeću.

“Ovako sad u grupama dežuramo. Odredili smo smjene, moramo ići kućama, imamo porodice. Očekujemo i dalje da nam se neko obrati. Tu smo da istrajemo. Kazali su da će nam 9. januara odgovoriti pa ćemo vidjeti šta će biti”, čuje se upadica za upadicom.

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Vlade stigla im je ponuda za socijalni program. Po 5.600 eura po zaposlenom, ali tek nakon prodaje hotela. Radnici su to odbili. Smatraju da je realna viša cifra jer zaslužuju više.

“Tražićemo prijem kod premijera Mila Đukanović, odmah poslije praznika. Do tad ćemo danonoćno boraviti u hotelu”, kazala je Zora Niković, predsjednica Sindikata HTP Onogošt.

Na pomen o prihvatanju sume od 5.600 eura, radnici nezadovoljno odmahuju glavom.

“Zar da to dobijem za 22 godine rada. Sramota, šta da ja radim sa tim parama i kuda ću poslije”, revoltirano je prokomentarisala jedna od radnica.

Sindikat je predlagao da otpremnine za 82 stalno zaposlenih budu od 6.000 do 12.500 eura, u zavisnosti od radnog staža.

Preduzeću Onogošt je klasični stečaj uveden u martu prošle godine. Radnicima se iz stečajne mase duguje 11 plata sa doprinosima, po dva topla obroka i regresa, jubilarne nagrade i razlike u platama za 2010. godinu.

Za preostalu imovinu HTP Onogošt nema zainteresovanih. U toku je šesti oglas za prodaju hotela u Nikšiću, Risnu i Sutomoru po cijeni od 22,3 miliona eura, koja je značajno niža od dosadašnjih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *