Slovenačke banke u gubicima i četvrtu uzastopnu godinu

Dodajte komentar

Slovenačkim bankama predstoji četvrta uzastopna godina negativnih poslovnih rezultata, pokazala je prognoza za Novu ljubljansku banku (NLB) i Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), koje su najveće u zemlji.

Podaci centralne banke Slovenije pokazuju da su domaće banke, poslije neoporezovanog gubitka od 101,2 miliona eura u 2010. i 539,1 miliona eura u 2011, zabilježile u 10 mjeseci prošle godine gubitak prije oporezivanja od 155,3 miliona eura, što je povećanje za gotovo 25 posto u odnosu na isti period lani, prenijela je slovenačka agencija STA, piše Seebiz.eu.

Glavni razlog za negativne rezultate slovenačkih banaka, naročito za tri najveće koje su u većinskom vlasništvu države, leži u otpisu dugova i izdvajanju novca za pokrivanje mogućih budućih loših zajmova u ukupnoj sumi od 840,3 miliona eura u periodu januar-novembar2012, što je povećanje od 19 posto u odnosu na 10 mjeseci prošle godine.

Kvalitet portfelja zajmova slovenačkih banaka i ove godine se nastavio pogoršavati, iako je rast problematičnih zajmova donekle usporio. Zajmovi čija otplata kasni više od 90 dana učestvovali su u oktobru sa 14,3 posto u ukupnim zajmovima banaka čija je otplata kasnila, što je povećanje od 3,1 postotnog boda u odnosu na kraj 2011.

Slovenačke banke imaju dovoljnu likvidnost, uprkos krizi, ali su prijetnje njihovoj solventnosti u porastu, upozorila je centralna banka. Očekuje se, međutim, da bi taj trend moglo prekinuti osnivanje takozvane loše banke.

Bez obzira na to, i dalje se očekuje da će biti potrebne injekcije kapitala u NKBM i NLB u 2013. koje će prvo obezbijediti država koja planira da proda obje banke. Više o njihovoj prodaji bit će poznato pred kraj 2013.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *