Slovenačkim kompanijama jeftinije uzimati kredite kod stranih banaka

Dodajte komentar

U Sloveniji banke u domaćem vlasništvu strankama ne donose ništa jeftinije kredite, nego obrnuto. Iako su u oblasti eurozone kamate za kredite preduzećima ove godine padale, u Sloveniji nije došlo do toga. Kamate banaka u slovenačkom vlasništvu za kredite do milion eura su već četvrtu godinu zaredom nešto manje od šest odsto.

Banka Slovenije, koju vodi guverner Marko Kranjec, analizira, da jeftinije kredite u Sloveniji daju banke koje su u stranom vlasništvu, a ne one u domaćem.

Razlika među kamatama za kredite do milion eura za kompanije u eurozoni i u Sloveniji se prošle godine smanjila na ispod dva procenta, a u periodu od četiri godine je bila razlika 1,6 procenata. Ili ako kažemo drugim riječima, banke u Sloveniji su u prosjeku računale 1,6 procenata veću kamatu nego što su ih za iste kredite računale banke iz eurozone.

Još veća razlika je ove godine nastala kod kredita iznad milion eura; kod slovenačkih banaka je bila prosječna kamata za 2,6 procenata iznad kamate banaka iz eurozone. U prva tri kvartala je bilo u Sloveniji više nego tri četvrtine odobrenih kredita firmama u vrijednosti iznad milion eura, a njihova kamata je bila u prosjeku 4,6 odsto.

Kod kredita do milion eura banke u većinskom stranom vlasništvu u Slovenji su imale niže kamate nego banke u domaćem vlasništvu, potvrđuje Banka Slovenije.

Kamate za te kredite kod velikih domaćih banaka, među kojima su i obje sistemske najveće banke Nova ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), su u oktobru bile za 1,2 procenata više nego kod banaka u stranom vlasništvu. Prošle godine je ta razlika bila manja – negdje oko 0,7 procenata. Isti je slučaj i kod kredita iznad milion eura. BiznisPlus

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *