NLB bez druge dokapitalizacije u ovoj godini

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) neće izvesti novu dokapitalizaciju u visini 375 miliona eura, odlučeno je u subotu na skupštini dioničara najveće slovenačke banke.

Prijedlog uprave da se na taj način “za svaki slučaj” dodatno poveća njena kapitalska adekvatnost povučen je s dnevnog reda. Tome je najviše doprinijela odluka države kao najvećeg vlasnika da druga dokapitalizacija NLB-a u ovoj godini u sadašnjem trenutku nije potrebna.Slovenija je u junu NLB ojačala s 320 miliona eura kredita otkupom tzv. hibridnih obveznica, a dodatna 63 miliona eura tada su osigurala dva fonda (SOD i KAD) koja su u vlasništvu države.Dogovorom o otkupu 22 posto dionica NLB-a od dosadašnjeg belgijskog suvlasnika, grupe KBC, država ima više od 85 posto dionica najveće slovenačke banke koju namjerava da sanira od loših kredita, nakon čega planira da je proda privatnim ulagačima. Dogovor o otkupu dionica od KBC-a po cijeni jedan euro za dionicu, čime se belgijska grupa nakon 10 godina potpuno povukla iz vlasničke strukture NLB-a, objavilo je u petak slovenačko ministarstvo finansija.

Predsjednik uprave NLB-a Janko Međa izjavio je u subotu obraćajući se prisutnima na skupštini dioničara da je poslovanje banke zadnjih mjeseci poboljšano, da država kao većinski vlasnik u sadašnjem trenutku nema namjeru da dokapitalizuje banku nego će je restrukturirati i sanirati njene loše kredite preko zakona kojim se osniva “slaba banka” na koju će iduće godine ti krediti biti preneseni.

Dioničari NLB-a mogu biti mirni jer će se njena uprava i dalje boriti da ona ostane stabilna i sigurna banka, te sarađivati sa državom na sanaciji i osiguranju potrebnog nivoa kapitalske adekvatnosti, naglasio je direktor NLB-a Janko Međa.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *