Šehović: Primjena proporcionalne poreske stope je nepravedna

Dodajte komentar

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović predložio je da uz Predlog zakona o budžetu za 2013. godinu, Skupština Crne Gore zaduži Vladu Crne Gore da do početka prvog redovnog zasijedanja, pripremi analizu efekta modela oporezivanja dohotka fizičkih lica koji bi se zasnivao na primjeni progresivnih poreskih stopa, i da istu dostavi Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

– Porez na dohodak zauzima središnje mjesto u poreskim sistemima savremenih država i to ne samo zbog svoje finansijske izdašnosti nego iz razloga što je pogodan instrument za ostvarivanje i nefiskalnih ciljeva oporezivanja, naveo je u obrazloženju amandmana Šehović.

Prema njegovom mišljenju, osnovni razlog za primjena progresivne poreske stope u Crnoj Gori, kao i u najvećem broju drugih zemalja, polazi od činjenice da je to preduslov za pravedniji poreski sistem, što je u tranzicionim ekonomijama od posebne važnosti, zbog izražene društvene nejednakosti.

-Primjena proporcionalne stope kod poreza na dohodak je nepravedna prema onima sa najnižim zaradama, doprinosi još većem raslojavanju u društvu, kao i koncetraciji kapitala kod uskog kruga ljudi.  Porezom na dohodak moramo ostvariti zahtjev za plaćanjem poreza u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika, što je koncept kojem država socijalne pravde kao sto je Crna Gora, mora težiti. Primjena proporcionalnih poreza omogućava poreskim obveznicima sa većom ekonomskom snagom da mogu veće iznose izdvajati za štednju i pribavljanje dodatne imovine i po osnovu toga ubirati dodatni prihod. Time se popravilu doprinosi većem raslojavanju u društvu, objasnio je Šehović.

Osim toga, primjenom progresivne stope kod poreza na dohodak se kompezira redistributivni efekat indirektnih poreza koji najviše opterećuje upravo one sa najnižim zaradama.

– Zbog ovih kao i mnogih drugih razloga koji idu u prilog promjeni koncepta oporezivanja dohotka u Crnoj Gori, potrebno je uraditi temeljnu analizu različitih scenarija zasnovanih na novom progresivnom konceptu oporezivanja, kako bi se opredijelili za onaj koji je najadekvatniji našem poreskom sistemu, zaključio jeŠehović u amandmanu dostavljenom Portalu Analitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *