Odobreno 5,5 milijardi eura za „Deksiju“

Dodajte komentar

Evropska komisija danas je saopštila da je odobreno 5,5 milijardi eura pomoći za francusko-belgijsku bankarsku grupaciju „Deksija“.

U saopštenju se ističe da će ovim sredstvima biti omogućena podjela „Deksije“, prodaja njihovog ogranka DMA i restruktura banke „Belfijus“.

Prema planu, Francuska, Belgija i Luksemburg će pomoći grupaciji „Deksija“ sa 85 milijardi evra garancije za refinansiranje, uz rekapitalizaciju od 5,5 milijardi evra.

Time bi bankarska grupacija bila u većinskom državnom vlasništvu i Belgija bi imala udio od 50 odsto, a Francuska skoro 45 odsto. Preostali dio drže manji investitori.

“Belfus” će pažnju usmjeriti na bankarsko i poslovanje sa osiguranjem, a DMA će biti udružena u novu razvojnu bankarsku strukturu u Francuskoj. Odobreni plan osigurava da je prisustvo grupacije “Deksija” na tržištu zaista opravdano, bez vještačkog održavanja u životu neuspjelog poslovnog modela – rekao je evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija.

Francusko-belgijska grupacija prethodno je dobila dva paketa finansijske pomoći, prvi 2008. godine kako bi prevazišla posljedice finansijske krize i drugi prošle godine zbog dužničke krize u eurozoni.

Tokom proteklog mjeseca, „Deksija“ je prijavila gubitke u trećem kvartalu od 1,23 milijarde evra. Gubici banke u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosili su 2,4 milijarde eura.

Francuska, Belgija i Luksemburg donijele su odluku prošle godine o podjeli bankarske grupacije zbog finansijskih problema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *