Četvrtina čitalaca u SAD koristi elektronske knjige

Dodajte komentar

Čitanje knjiga na tablet uređajima i mobilnim telefonima postaje sve popularnije u Sjedinjenim Američkim Državama gdje gotovo jedna četvrtina ljubitelja knjiga koristi elektronske knjige.

Broj osoba koje čitaju e-knjige starijih od 16 godina porastao je u protekloj godini sa 16 na 23 odsto, dok je čitanost štampanih izdanja pala sa 72 na 67 odsto objavio je Pew Research Centar.

Broj čitalaca elektronskih knjiga raste uporedo s rastom broja raznih elektronskih uređaja. E-knjige najčešće čitaju obrazovani između 30 i 49 godina starosti koji godišnje zarađuju 75.000 dolara i više. Broj čitalaca pada kako raste broj godina.

Zanimljiv je i podatak kako je broj tablet uređaja ili čitalaca e-knjiga u SAD porastao sa 18 na 33 odsto. Iako su mnogi dolaskom na tržište tableta već otpisali čitaoce e-knjiga, nedavno istraživanje pokazalo je da se broj korisnika elektronskih uređaja za čitanje knjiga u SAD-u u razdoblju od januara 2010. do maja ove godine udvostručio sa šest na dvanaest odsto.

Očekuje se da će prihodi od prodaje e-knjiga u cijelom svijetu dostići 9,7 milijardi dolara u 2016. godini, što je tri puta više nego ove godine. capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *